Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των "Κυρίαρχων Βάσεων"

"Οι Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας συμπεριλαμβάνουν τα μέρη αποικίας Κύπρου που δεν εγκαθίδρυσαν με τον Περί Κύπρου Νόμου του 1960 την ανεξάρτητη και κυρίαρχη Δημοκρατία της Κύπρου και τα οποία παραμένουν εντός της κυριαρχίας και δικαιοδοσίας της Αυτού Μεγαλειότητας. Κατά συνέπεια θα θεωρούνται σαν συνιστώντα αποικία που απεκτήθη με κατάκτηση ή παραχώρηση από τις 5 Νοεμβρίου του 1914".

Είναι γνωστό σε όλους όσους σπούδασαν νομικά στην Αγγλία ότι η εγκυκλοπαίδεια Halsburys Laws of England αποτελεί την "βίβλο" του Δικαίου που ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τόσο τα Αγγλικά Δικαστήρια αλλά και τα Κυπριακά έχουν σε μεγάλο αριθμό αποφάσεων τους δεχθεί αποσπάσματα από την σειρά αυτήν η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από όλους τους νομομαθείς.
Στην παράγραφο 944 της τέταρτης έκδοσης του τόμου που αφορά την Κοινοπολιτεία και Εξαρτώμενες Περιοχές, Τόμος 6 και σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία οι συγγραφείς αναφέρουν "Η ανεξάρτητη κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία αποτελείται από το σύνολο της νήσου Κύπρου με εξαίρεση τις Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων, Ακρωτηρίου και Δεκέλειας". Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στον Περί Κύπρου Νόμου του 1960, Άρθρο 2 (1) του Βρετανικού Κοινοβουλίου.
Πιο κάτω οι συγγραφείς αναφέρουν ότι "οι ελληνοκύπριοι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων θέσπισαν νομοθετήματα τροποποιούντα το Σύνταγμα μη συνάδοντα με τις Συνταγματικές Πρόνοιες για τροποποίηση". Μια τέτοια νομοθεσία έχει εγκαθιδρύσει ένα Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό το Δικαστήριο έχει επικυρώσει ορισμένα από αυτά τα νομοθετήματα (συμπεριλαμβανομένου αυτού με το οποίο εγκαθιδρύθηκε) στην βάση της ανάγκης αλλά κατά τ’ άλλα εφαρμόζει τον Νόμο σύμφωνα με το Σύνταγμα όπως επιχειρήθηκε η τροποποίηση του (purportedly modified).
Σε σχέση με τις "Κυρίαρχες Βάσεις" στην παράγραφο 1107 αναφέρονται τα εξής: "Οι Κυρίαρχες Περιοχές Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας συμπεριλαμβάνουν τα μέρη αποικίας Κύπρου που δεν εγκαθίδρυσαν με τον Περί Κύπρου Νόμου του 1960 την ανεξάρτητη και κυρίαρχη Δημοκρατία της Κύπρου και τα οποία παραμένουν εντός της κυριαρχίας και δικαιοδοσίας της Αυτού Μεγαλειότητας. Κατά συνέπεια θα θεωρούνται σαν συνιστώντα αποικία που απεκτήθη με κατάκτηση ή παραχώρηση από τις 5 Νοεμβρίου του 1914".
Αυτά για να μην τρέφουν αυταπάτες ορισμένοι στην Κύπρο ότι η Αγγλική Κυβέρνηση ή το Αγγλικό Δίκαιο δεν θεωρεί τις βάσεις σαν αποικίες. Κατά το Αγγλικό Δίκαιο δυστυχώς και αυτή είναι η πραγματικότητα οι βάσεις θεωρούνται αποικίες. Σίγουρα είναι σωστή η άποψη εκείνων που υποστηρίζουν ότι κάτω από τις περιστάσεις ο αντιαποικιακός αγώνας μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που δεν δέχεται κατάλοιπα αποικιών συνεχίζεται.
Ας ρωτήσουν οι ιθύνοντες κυβερνώντες την Αγγλική Κυβέρνηση αν δέχεται τα πιο πάνω αποσπάσματα που αφορούν όχι μόνο το "Κυρίαρχο των Βάσεων" αλλά και την νομιμότητα του δικαίου της ανάγκης που Άγγλοι νομομαθείς τορπιλίζουν και θεωρούν ότι οι τροποποιήσεις του Συντάγματος είναι ανεπίτρεπτες για να τις χαρακτηρίζουν σαν απλώς "επιχειρούμενες". Να ποιος οπλίζει την Άγκυρα και τον Ντενκτάς! Ίσως έφτασε η ώρα να ξυπνήσουν επιτέλους όλοι εκείνοι οι οποίοι ζουν στον μεταποικιακό λήθαργο γιατί ο κίνδυνος τώρα είναι ορατός αυτό το "αποικιακό" καθεστώς με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστεί μέρος του Ευρωπαϊκού πλέον Κεκτημένου και να δεσμεύει έναντι όλων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Κύπρο και την διεθνή κοινότητα.
14 Φεβρουαρίου 2001
Δρ. Χρίστος Κληρίδης - Αν. Πρόεδρος ΝΕ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: