Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Το πρόβλημα της διαίρεσης της νήσου αποτελεί ντροπή

Εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της σουηδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Η λύση του Κυπριακού «πρέπει να πω ότι δεν είναι πραγματικά στα χέρια μας, εννοώ ότι για προφανείς λόγους η ΕΕ δεν είναι καθοριστικός παράγοντας, αλλά, τόσο εγώ όσο και ένας μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ηγετών έχουμε συζητήσει εκτενώς με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Ταλάτ και είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν αυτοί οι δυο θαρραλέοι πολιτικοί ηγέτες, προκειμένου να ξεπεράσουν το πρόβλημα της διαίρεσης (της νήσου), η οποία πιστεύω ότι αποτελεί ντροπή», τόνισε.
Εχουν περάσει 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου και εξακολουθούμε να έχουμε μια διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να το ξεπεράσουμε», ανέφερε.
«Βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα μεγάλα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο θαρραλέοι ηγέτες, οι οποίοι κάνουν το καλύτερο δυνατό, είναι ενθαρρυντικό, ενώ έχουμε και τα Ηνωμένα Εθνη παρόντα, με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ».
«Σε ποιό βαθμό θα καταφέρει να εξυπηρετήσει και να βοηθήσει τα μέρη είναι κάτι που μένει να φανεί», ανέφερε ο Σουηδός Υπουργός.
Από την πλευρά της, συνέχισε, «Νομίζω ότι και η Κομισιόν είναι επίσης έτοιμη να παράσχει τεχνική υποστήριξη στις διαπραγματεύσεις. Σε αντίθεση με προηγούμενες προσπάθειες να ξεπεράσουμε τη διαίρεση της Κύπρου, εμπλέκονται σημαντικά θέματα κοινοτικού κεκτημένου και φυσικά αυτά τα ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν ατέρμονες συζητήσεις, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί. Γι’ αυτό απαιτείται η βοήθεια της Κομισιόν», κατέληξε ο κ. Μπιλντ.
Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το αν κατά τη διάρκεια της Σουηδικής Προεδρίας θα ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας για την Τουρκία, ο Σουηδός Υπουργός απάντησε πως το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την Τουρκία παραμένει υπό εξέταση και ότι θα διερευνηθούν οι διαθέσιμες επιλογές για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σε ερώτηση για το πώς προτίθεται η Προεδρία να βοηθήσει στην προώθηση μιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών, ο Σουηδός ΥΠΕΞ ανέφερε πως υπάρχει κατανόηση για τις ανησυχίες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας.
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, είπε, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα και θα τεθεί πολύ ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Σουηδίας Προεδρίας.
Ο αρμόδιος υπουργός της Σουηδίας για τη μετανάστευση, πρόσθεσε, θα αρχίσει σε λίγες μέρες επαφές και συνεργασία με τις χώρες αυτές για να συζητήσει μαζί τους το πώς θα προχωρήσουμε επί του θέματος.
Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι η Επιτροπή θα μπορέσει πολύ σύντομα να παρουσιάσει σχετική έκθεση στο Συμβούλιο έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση των ανησυχιών των πιο πάνω χωρών.
iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια: