Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Μία υπόθεση παραχώρησης καθαρά και μόνο ΠαΣοΚ!

By Factorx


Νέο μοναστηριακό σκάνδαλο



________________________________________________________________________________________________
Ο αποχωρών σε λίγες ημέρες Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς διέταξε χθες εισαγγελική έρευνα για τη μεταβίβαση στην κυριότητα της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους έκτασης 37.000 στρεμμάτων στη Σκύρο.



Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, κατά τη διετία 1999-2000 η μονή κατάφερε να παραπλανήσει τη Δικαιοσύνη και μέσω δυο αποφάσεων του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας και του Εφετείου Αθηνών να περιέλθουν στην κυριότητά της 37.000 στρέμματα στη Σκύρο.

Στη συνέχεια το Δημόσιο απαλλοτρίωσε 1.935 στρέμματα, δίνοντας στους μοναχούς υπέρογκη αποζημίωση για περιοχές που βρίσκονται σε «παντελώς αναξιοποίητες περιοχές της Σκύρου ». Ο κ. Σανιδάς παραπέμπει και σε επιστολή τού τότε δημάρχου Σκύρου προς το υπ. Οικονομίας, στην οποία ανέφερε ότι απαλλοτριώθηκε προς 4.200 δρχ. ανά τ.μ. μοναστηριακή έκταση 120.421 τ.μ. στη θέση Τρεις Μπούκες, η αγοραστική αξία της οποίας δεν ξεπερνούσε τότε τις 700 δρχ. ανά τ.μ.



Το 2001 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Δρυς είχε κάνει δεκτή τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία το Δημόσιο αποσυρόταν από τη διεκδίκηση έκτασης 37.000 στρ. στη δασώδη περιοχή του νησιού. Τα ποσά που κατέβαλε το Δημόσιο για να απαλλοτριωθούν αργότερα οι μοναστηριακές εκτάσεις, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, χαρακτηρίζονται «εξωφρενικά». Απαλλοτριώθηκαν στρέμματα με 4.200 δρχ. ανά τ.μ., τη στιγμή που η αγοραστική αξία τους δεν ξεπερνούσε τις 600-700 δρχ. το τ.μ.



Ο Δήμος Σκύρου το 2002 είχε στείλει στο υπουργείο Οικονομικών έγγραφο στο οποίο είχε επισημάνει τα υπέρογκα ποσά που κατέβαλε το Δημόσιο στη Μονή. Στο έγγραφο αυτό υπογραμμίζει ο Δήμος Σκύρου ότι

« οι τιμές οι οποίες επιδικάστηκαν και πληρώθηκαν στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους αφενός είναι δυσβάστακτες για το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου δημιουργούν προηγούμενο για τις οποίες μεταβιβάσεις ακινήτων γίνουν στο εξής στις πιο πάνω άγονες περιοχές του νησιού μας μεταξύ των σκυριανών κυρίως κτηνοτρόφων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: