Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Νέο μοντέλο ανάπτυξης με έλεγχο της παγκοσμιοποίησης

Χαλιναγώγηση του κεφαλαίου και έλεγχο της παγκοσμιοποίησης ζήτησε ο Νικολά Σαρκοζί στη διάσκεψη για την απασχόληση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, για να μην εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε πολιτική κρίση.



Ο συντηρητικός Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στη χθεσινή διεθνή διάσκεψη της Γενεύης για την απασχόληση είχαν έναν κοινό παρονομαστή: το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που είναι εκτός ελέγχου πρέπει να χαλιναγωγηθεί, βασικό ζητούμενο είναι ο έλεγχος της παγκοσμιοποίησης, διότι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν αρκεί σύμφωνα με το Νικολά Σαρκοζί.

Είναι «απατηλό μέχρι και ανεύθυνο να πιστεύει κανείς ότι ένα σύστημα κερδοσκοπίας και μεγιστοποίησης του κέρδους μέσω του ντάμπινγκ, το οποίο οδήγησε την παγκοσμιοποίηση σε αδιέξοδο, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς, ότι το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο μπορεί να συνεχίσει να είναι παντοδύναμο αφήνοντας κατά μέρος τους εργαζόμενους, ότι οι χρηματαγορές θα υπαγορεύουν στην οικονομία και την κοινωνία τις επιλογές τους για τη μετακίνηση γιγαντιαίων κεφαλαίων και τη βραχυπρόθεσμη μεγιστοποίηση του κέρδους", τόνισε ο Σαρκοζί.



Η ελευθερία χρειάζεται κανόνες


Ενώπιον εκατοντάδων συνέδρων στην ετήσια διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας ILO στη Γενεύη ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτική κρίση. Η ελευθερία χρειάζεται κανόνες, οι νόμοι της αγοράς δεν είναι υπεράνω όλων, σημείωσε, και στον 21ο αιώνα δεν μπορούν να προτείνονται οι ίδιες λύσεις με εκείνες του 20ού αιώνα. "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας χρειάζονται περισσότερη εξουσία για να μη παραμένουν οι κανόνες που αποφασίζουν κενοί περιεχομένου", τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.


Στο δρόμο για μία νέα τάξη


Μετά τις δύο συναντήσεις της λεγόμενης ομάδας των 20, πρέπει τώρα να αναπτυχθεί ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα λειτουργεί για τους επιχειρηματίες και όχι για τους κερδοσκόπους. Και αυτό επείγει για έναν ακόμα επιπρόσθετο λόγο. "Για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, για να μπορέσουν και πάλι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι να δουν αισιόδοξα το μέλλον. Πρέπει να αναθεωρήσουμε το μοντέλο ανάπτυξης. Αλλά θα το καταφέρουμε μόνο αν χαλιναγωγήσουμε την παγκοσμιοποίηση", υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια για μία νέα τάξη πραγμάτων να αναλάβουν ηγετικό ρόλο.


Pascal Lechler

Δεν υπάρχουν σχόλια: