Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Αφετηρία πολιτιστικών κατακτήσεων το Μουσείο της Ακρόπολης


Του Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Αύριο είναι η μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα.
Ηγέτες από όλο τον κόσμο θα βρίσκονται εδώ για να θαυμάσουν το νέο έργο τέχνης που έρχεται να δέσει την υψηλή παράδοση του ελληνικού πολιτισμού με τα σημερινά του επιτεύγματα.
Αναφέρομαι στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.
Το Μουσείο αυτό δεν είναι απλώς ένας ακόμα χώρος στέγασης αρχαιολογικών ευρημάτων. Είναι το κτίριο που η μεγαλειώδης λιτότητά του δένει απόλυτα με τη διαχρονική αίγλη τού Παρθενώνα, χωρίς να μειώνει ή να προσβάλλει το έργο του Ικτίνου, του Καλλικράτη και του Φειδία.
Προωθεί με αξιώσεις την αναβάθμιση της προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Αξίζουν συγχαρητήρια σ’ όλους όσοι συνετέλεσαν στην πραγμάτωση του στόχου. Για το νέο Μουσείο είμαστε υπερήφανοι. Η πραγματικότητα δικαιώνει τις προσδοκίες. Αξίζει να έχει ένα ξεχωριστό ταξίδι στον κόσμο του πολιτισμού και της τέχνης.
Είναι δεδομένο πως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης θα καθιερωθεί στην παγκόσμια σκηνή ως ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου, όπως το αξίζει.
Η εμφάνισή του όμως δίνει το έναυσμα για περισσότερες σκέψεις. Η Ελλάδα έχει την πολιτισμική της παράδοση, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η διαμόρφωση του σημερινού δυτικού κόσμου.
Την αξιοποιεί;
Εδώ η απάντηση δεν είναι και τόσο ικανοποιητική. Πότε πότε ναι, όπως τώρα με το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Πότε πότε όμως. Εδώ είναι το πρόβλημα. Θα μπορούσε η πνευματική, αλλά και η πολιτειακή μας ηγεσία να στρατευθούν σ’ ένα μεγάλο, κεντρικό στόχο.
Να φέρει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά στο επίκεντρο των νέων δεδομένων του σημερινού κόσμου, με μία αναβίωση της Ακαδημίας του Πλάτωνα (όχι τη γεωγραφική), που θα συνομιλούσε, με έδρα την Αθήνα, μέσω των νέων τεχνολογιών, με όλο τον κόσμο που ερευνά λύσεις στα σύγχρονα υπαρξιακά προβλήματα ανθρώπων και των κοινωνιών και θα προωθούσε τις υπερσύγχρονες κλασικές ιδέες των δημιουργών της αρχαιότητας.
Τι ομορφότερο και αποδοτικότερο για πανεπιστήμια, κέντρα σύγχρονης σκέψης, πολιτικές δυνάμεις κ.ο.κ. να παίρνουν το έναυσμα από μια θεωρία των αρχαίων σοφών, προερχόμενη λ.χ. από την Πνύκα, και να τη συζητούν παγκόσμια μέσω Ιντερνετ για να καταλήξουν σε απαντήσεις σε μεγάλα προβλήματα, όπως Ασφάλεια ή Ελευθερία;
Αυτά πρέπει να ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: