Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Πρόγραμμα εγγύησης και επιδότησης δανείων

O υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.
Το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εφαρμογή προγράμματος εγγύησης και επιδότησης δανείων έλαβε η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη διευκόλυνση της δανειοδότησης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, το πρόγραμμα έχει δύο σκέλη:

• Το πρώτο σκέλος αφορά την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου για δάνεια που συνάπτουν οι επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό του δανείου για κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να ξεπερνά το ετήσιο μικτό μισθολογικό κόστος της, ενώ το ύψος της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου μπορεί να φθάσει έως 90% του παρεχόμενου δανείου.


• Το δεύτερο σκέλος αφορά την επιδότηση επιτοκίου, ώστε να μειωθεί το κόστος των επιχειρήσεων και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.


Το συνολικό ποσό για τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου και τις επιδοτήσεις επιτοκίου ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος φθάνει μέχρι το τέλος του 2010.


Ο χρονικός ορίζοντας παροχής της εγγύησης του Δημοσίου σε αυτή την κατηγορία των δανείων ορίζεται στα 4 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για 1 χρόνο ακόμη, ενώ ο χρονικός ορίζοντας της επιδότησης του επιτοκίου ορίζεται έως 31-12-2012.


Προϋποθέσεις ένταξης


Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση είναι:


• Να μην ήταν προβληματική μέχρι τις 01/07/2008.


• Να μην προβεί μέχρι τις 31/12/2010 σε μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας της.



Δεν υπάρχουν σχόλια: