Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ο πληθωρισμός θα είναι η "νούμερο 1" απειλή στη μετά κρίση εποχή.

Τον πληθωρισμό θεωρεί «νούμερο 1» απειλή τα επόμενα δέκα χρόνια ο πρώην διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών, Άλαν Γκρίνσπαν.


Σε σημερινό άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» υποστηρίζει ότι για να επιστρέψει η παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τόσο οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι αποπληθωρισμού όσο και οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι πληθωρισμού, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο τελευταίος αποτελεί τη μεγαλύτερη μελλοντική πρόκληση.

«Ο πληθωρισμός θα είναι μεγάλη ανησυχία στην ερχόμενη δεκαετία, με δεδομένη την επικείμενη χιονοστιβάδα κρατικών ομολόγων που θα δρομολογηθεί στις χρηματοοικονομικές αγορές» λέει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη χρηματοδότησης πολύ μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια θα προκαλέσει πολιτικές πιέσεις στις κεντρικές τράπεζες για να τυπώνουν χρήμα ώστε να αγοράζουν τις νέες εκδόσεις.

Κατά τον κ. Γκρίνσπαν όταν η... Federal Reserve αντιληφθεί ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι έτοιμο να υποχωρήσει, θα πρέπει είτε να πουλήσει τα φρεσκοαγορασμένα της ομόλογα και χρεόγραφα είτε, αν αυτό αποδειχτεί πολύ ενοχλητικό για τις αγορές, να εκδώσει χρεόγραφα Fed για να αποστειρώσει ό,τι έχει μείνει από την τεράστια επέκταση της νομισματικής βάσης.

Έτσι, τα επιτόκια θα αυξηθούν πριν από την πλήρη αποκατάσταση της απασχόλησης, μια πολιτική που στο παρελθόν δεν είδε ευνοϊκά ποτέ το Κογκρέσο. Επιπλέον, εκτός κι αν οι δεσμεύσεις των δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης μειωθούν, τα πραγματικά επιτόκια πιθανόν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της ανάγκης για χρηματοδότηση του διευρυνόμενου ελλείμματος.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: