Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Εισοδηματίας με έναν ηλιακό… "θερμοσίφωνα"



Του Χάρη Φλουδόπουλου
Το ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι γνωστό. Όπως επίσης ξέρουμε πολύ καλά ότι τα μεγάλα λόγια περί πράσινης ενέργειας, συνήθως μεταφράζονται σε ελάχιστες πράξεις. Όταν όμως η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι η πράσινη ενέργεια μπαίνει στο προσκήνιο και για το λόγο αυτό «αποκηρύσσει» το λιθάνθρακα, τότε θα περίμενε κανείς τουλάχιστον τα αυτονόητα, σε σχέση με τις ΑΠΕ.

Ένα από τα αυτονόητα λοιπόν, δηλαδή η δυνατότητα να εγκαθιστά κάποιος πολίτης στο σπίτι του φωτοβολταϊκό, χωρίς να θεωρείται επιτηδευματίας, αποτελεί ίσως την κυριότερη αιτία που το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες καθυστερεί, με ορατό τον κίνδυνο, να μετατραπεί σε... φιάσκο.
Ενώ λοιπόν το υπουργείο ανάπτυξης αναζητεί τη φόρμουλα που θα επιτρέψει στους Έλληνες να εξοικονομήσουν ενέργεια εγκαθιστώντας στα σπίτια τους μικρά φωτοβολταϊκά, όπως οι Γερμανοί, οι Ισπανοί και άλλοι ευρωπαίοι συμπολίτες μας, το υπουργείο οικονομίας απαιτεί ο ενδιαφερόμενος να καταβάλει ΦΠΑ για το παραγόμενο ρεύμα στην εφορία.

Και κάπου εκεί το όλο σχέδιο φαίνεται να τινάζεται στον αέρα, καθώς θα πρέπει ο διαχειριστής της πολυκατοικίας να ανοίξει βιβλία στην εφορία, για να μπορεί στη συνέχεια να πουλήσει την περίσσεια του παραγόμενου ρεύματος στη ΔΕΗ ή τον ΔΕΣΜΗΕ. Φυσικά, όταν μιλάμε για φωτοβολταϊκά σε στέγες, επί της ουσίας αναφερόμαστε σε ένα το πολύ δύο πάνελ, τα οποία παράγουν ποσότητες ενέργειας που ισοδυναμούν με ετήσια έσοδα της τάξης των 800 έως 1.600 ευρώ. Αλλά ακόμη και για αυτό το ποσό, δεν πρόκειται – βάσει του σχεδίου της προωθούμενης ΚΥΑ – ο ενδιαφερόμενος να εισπράττει χρήματα, αλλά μέσω αντιλογισμού να εξοικονομεί χρήματα από το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Από την άλλη πλευρά, εάν ο ιδιώτης δεν μπορεί να πουλά το ρεύμα που παράγει στη ΔΕΗ, τότε στην πράξη ουδείς θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό καθώς πολύ απλά δεν είναι δυνατόν να αποσβεστεί το κόστος εγκατάστασης του συστήματος.

Με βάση πάντως τα όσα έχει σχεδιάσει το υπουργείο ανάπτυξης, το κίνητρο για την εγκατάσταση φ/β θα εντοπίζεται στην υψηλή τιμή πώλησης της παραγόμενης κιλοβατώρας. Δηλαδή όσοι εγκαταστήσουν φ/β στις ταράτσες των σπιτιών τους θα μπορούν να αποπληρώνονται με τιμή υψηλότερη από εκείνη που ισχύει για τις επιχειρήσεις. Φέτος για τις επιχειρήσεις η τιμή αποπληρωμής είναι ορισμένη στα 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα (τιμή που θα αποκλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια) ενώ για τα νοικοκυριά θα οριστεί «ταρίφα» στα 50 λεπτά η κιλοβατώρα.

Επίσης το σχέδιο της ΚΥΑ περιορίζει τη γραφειοκρατία καθώς δε θα απαιτούνται τα δικαιολογητικά και οι άδειες που χρειάζονται τα εμπορικά φ/β πάρκα. Θα απαιτείται μόνο μια άδεια μικρών εργασιών από την πολεοδομία που εκδίδεται σε διάστημα ημερών και στη συνέχεια θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό στο σπίτι του. Εάν τελικά δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, μελέτες και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, εκτιμάται ότι μειώνεται σημαντικά το κόστος για τον ενδιαφερόμενο.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, σε σχέση με τη διαδικασία πώλησης του ρεύματος στη ΔΕΗ ή το ΔΕΣΜΗΕ, η ΚΥΑ θα ορίζει ότι η παραγόμενη ενέργεια θα συμψηφίζεται με την κατανάλωση του πελάτη και θα γίνεται αντιλογισμός ώστε να αφαιρείται από το λογαριασμό της ΔΕΗ, το κόστος του ρεύματος που παρήγαγε το πάνελ. Έτσι ένα πάνελ που κοστίζει περίπου 5 έως 6 χιλιάδες ευρώ, αναμένεται να αποσβέσει το κόστος αγοράς σε διάστημα 7 έως 8 ετών, καθώς με 50 σεντς/ Kwh τα ετήσια έσοδα που αποφέρει θα είναι κοντά στα 650 ευρώ.

4 σχόλια:

Stathis είπε...

Φωτοβολταϊκά και σε σπίτια
Ο κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν δύο υπουργικές αποφάσεις.Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, προανήγγειλε ότι θα προκηρυχθεί τις επόμενες μέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως ταυτόχρονα προωθείται και η απόσυρση συσκευών και αντικατάσταση τους με πιο φιλικές για το περιβάλλον.Επιπλέον, όπως ανέφερε ο υπουργός στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, το υπουργείο Ανάπτυξης προχωρά στην προώθηση και νέων ρυθμίσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Ο κ. Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπογραφούν δύο υπουργικές αποφάσεις. Η πρώτη θα αφορά στα φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των σπιτιών, προκειμένου όσοι επιθυμούν να καταστήσουν ενεργειακά αυτόνομα τα σπίτια τους, ενώ ταυτόχρονα θα δίνουν ενέργεια στο κεντρικό σύστημα.«Πρόθεση του υπουργείου είναι να δοθεί προτεραιότητα στις μεγάλες επενδύσεις για να καλυφθεί το κενό, που υπάρχει στη χώρα μας. Θέλουμε να χωρίσουμε τις μικρές από τις μεγάλες επενδύσεις.Δεν πιστεύω ότι οι επενδύσεις του μισού μεγαβάτ πρέπει να περιμένουν στην ουρά με τις επενδύσεις των 50 και 100 μεγαβάτ», υπογράμμισε.Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη υπουργική απόφαση, ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε πως με αυτή θα δίνεται η δυνατότητα, πέρα από τις γεωργικές καλλιέργειες, να χρησιμοποιείται η γεωθερμία και στα σπίτια.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ





Αναρτήθηκε από naxios

Ανώνυμος είπε...

Hi, as you can see this is my first post here.
In first steps it's really good if someone supports you, so hope to meet friendly and helpful people here. Let me know if I can help you.
Thanks and good luck everyone! ;)

Ανώνυμος είπε...

Matt Ryan Jersey

We succeed with the help of othersDeena Caruso, author, teacher, & distributor of natural pet products Helps pet owners create healthy, happy pets Belief--I fit in with the crowd better when I remain in my present financial state The basic premise with this syndrome is that We'll give it to everyone - to be fair - maybe everyone doesn't need this information or lack the skills, but at least we will make sure we don't leave anyone out

Cheap Nike NFL Jerseys

7 Practicing into a tape recorder is the next best thing because it allows you to hear the voice others will hearRemember, it is only temporary!Even the U All free of charge

Broncos Peyton Manning Jersey

Ανώνυμος είπε...

Adult сервис [url=http://aftertube.net.ua/tags/%EE%ED%EB%E0%E9%ED/]онлайн[/url] Здесь [url=http://aftertube.net.ua/tags/%EF%E0%EF%EE%E9/]папой[/url]
контент эротический!