Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Κρατούν «κλειστή» τη στρόφιγγα οι τράπεζες

Δεν χορηγούν δάνεια ενώ διατηρούν επιτόκια- «φωτιά» σε πιστωτικές κάρτες και χορηγήσεις

Σημαντική επιβράδυνση στις χορηγήσεις δανείων δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, την ίδια ώρα που οι τράπεζες «στραγγαλίζουν» τους έλληνες δανειολήπτες με επιτόκια κατά πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα της ευρωζώνης.

Τον Μάρτιο ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης σε ετήσια βάση υποχώρησε στο 10,3% από 12,4 % που ήταν τον Φεβρουάριο. Τα δάνεια προς νοικοκυριά αυξήθηκαν 9,3% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2008 ενώ σε μηνιαία βάση τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν μόλις 63 εκατομμύρια ευρώ. Στις επιχειρήσεις ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης διαμορφώθηκε στο 11,6%.

«Καπέλο στις πιστωτικές κάρτες»

«Δεμένοι» με τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρώπη παραμένουν οι Ελληνες πληρώνοντας ακριβά δάνεια και κάρτες, ενώ τα μαύρα σύννεφα της ύφεσης σκιάζουν την ελληνική οικονομία. Οπως προβλέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος, «η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να κινηθεί φέτος σε αρνητικό έδαφος». Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ελληνες επιβαρύνονται πρόσθετα με τα υψηλότερα επιτόκια στις κάρτες και το δεύτερο ακριβότερο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων. Ταυτόχρονα, η χώρα μας παραμένει στη δεκάδα των ακριβών επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων.

Από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκύπτει ότι οι σχετικά ικανοποιητικές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων στη χώρα μας, που κυμαίνονταν στο 3,25% το Μάρτιο, δεν είναι αρκετές για να κλείσουν την ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Διαβάστε περισσότερα

Ελεύθερος Τύπος, City 99,5

Δεν υπάρχουν σχόλια: