Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Και δεύτερο «πουλάκι» στο κλουβί.


Προφυλακίστηκε χθες με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, ο Εμμανουήλ Σταυριανού, κατηγορούμενος για την υπόθεση Siemens και πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Εμμανουήλ Σταυριανού ταυτίζεται με την κωδική ονομασία "Νίκος".
Στον λογαριασμό του, το 1998 μεταφέρθηκε ποσό της τάξης του ενός εκατομμυρίου μάρκων.


Εν τω μεταξύ το μεγάλο deal με τις γερμανικές Αρχές επιδιώκει ο φυγόδικος πλέον Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Με το πλεονέκτημα της γερμανικής υπηκοότητας, που διαθέτει, φαίνεται πως επιδιώκει να «συνεργαστεί» με την Εισαγγελία του Μονάχου, προκειμένου να τύχει επιεικέστερης μεταχείρισης.

Αυτό είναι και το τελευταίο ισχυρό χαρτί που διαθέτει.
Όπως έγραψε -πρώτο από όλους- το antinews.gr το κόλπο της μεγάλης φυγής μπήκε σε εφαρμογή την περασμένη Παρασκευή,στις 18 Μαΐου (δυο ημέρες πριν από την ημέρα απολογίας του). Τότε, το πολύ καλό και έγκυρο site ανέφερε ότι εθεάθη στην περιοχή του Στάχους.

Χθες, η πρώην γυναίκα του, γόνος γνωστής τουρκικής οικογένειας, με την οποία είναι χωρισμένος περίπου 10 χρόνια, ήλθε εσπευσμένα από την Κωνσταντινούπολη, όπου ζει μόνιμα, για να φροντίσει τα παιδιά τους, που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Βλέπετε στην τελευταία αίτηση που κατέθεσε για να πάρει παράταση από τον ανακριτή ο λόγος ήταν ότι δεν θα μπορούσε να ...συμπαρασταθεί στα παιδιά του. Όταν όμως έφτανε η επιστολή, ο ίδιος ....είχε φύγει…!

Οι επιλογές του, όμως, είναι συγκεκριμένες: Α) Ή θα γυρίσει σύντομα στην Ελλάδα για να απολογηθεί, με τον κίνδυνο της προφυλάκισης και στη συνέχεια της καταδίκης του σε ισόβια κάθειρξη, αφού αυτή την ποινή προβλέπουν οι επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50, περί καταχραστών του Δημοσίου.

Β) Ή θα ζητήσει από σήμερα κιόλας -καθώς χθες ήταν αργία για τις γερμανικές Αρχές- να ενταχθεί σε πρόγραμμα αμνηστίας και να συνεργαστεί με τη γερμανική Δικαιοσύνη και να δικαστεί εκεί.

Στη Γερμανία είναι ανοικτή η έρευνα για τα μαύρα ταμεία της Siemens, στην οποία ο κ. Χριστοφοράκος είναι ύποπτος για το αδίκημα της «απιστίας».
Σε σύγκριση με τα εδώ ισχύοντα, «εκεί είναι Παράδεισος για τον Χριστοφοράκο», λένε νομικοί κύκλοι.

Εάν διαλέξει την δεύτερη οδό προβλέπονται ομηρικές δικηγορικές μάχες.Ο λέκτορας της Νομικής Αθηνών, κ. Ηλ. Αναγνωστόπουλος, εξηγεί στον ΕΤ ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει γνωμοδοτήσει πως Γερμανός πολίτης δικαιούται να κρίνεται στη Γερμανία, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει συνάφεια με την υπόθεση που εκκρεμεί στην αλλοδαπή.

Άλλοι νομικοί κύκλοι όμως ισχυρίζονται ότι στη Γερμανία δεν υπάρχει σε βάρος του ανοιχτή ποινική υπόθεση, αλλά μια αστική αξίωση της Siemens Α.G.(απιστία) η οποία δεν έχει ακόμα εξελιχθεί.

Εάν λοιπόν θελήσει να συνεργαστεί με τις Γερμανικές αρχές , αυτό δεν τον απεμπλέκει από το ποινικό σκέλος στην Αθήνα, καθώς εδώ κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία και για ξέπλυμα χρήματος.


Εδώ θα αρχίσουν οι νομικές μάχες αφού μπορεί μεν οι γερμανικές αρχές να μην εκδίδουν ποτέ Γερμανούς πολίτες-βάση του Συνταγματικού τους Δικαστηρίου- αλλά αυτό έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, που επιτρέπει τα τελευταία χρόνια τέτοια έκδοση. Και όπως γνωρίζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου.


Προς το παρόν όμως οι Γερμανοί δεν δείχνουν διάθεση να ευθυγραμμισθούν με αυτό.

ΥΓ. Από το ρήγμα της Κοζάνης προβλέπεται ισχυρός πολιτικός σεισμός.Εγώ εδώ και καιρό έχω ...προειδοποιήσει ότι το εν λόγω ρήγμα είναι ..ενεργό και ο
«πολιτικός αντισεισμικός σχεδιασμός» είναι λανθασμένος. Πας μη νοήμων ...«barbare»
«etipos»«antinews»«enet»

Δεν υπάρχουν σχόλια: