Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Δίωξη εναντίον Γκιουλ, ένταση στην Τουρκία

Νέο κεφάλαιο στη ρήξη της φιλοϊσλαμικής κυβέρνησης στην Τουρκία και των κεμαλιστών άνοιξε χθες με τη δικαστική απόφαση για παραπομπή του προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, εξαιτίας της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς κατά τη δεκαετία του '90. Ο σημερινός πρόεδρος είχε διατελέσει υπουργός επί πρωθυπουργίας Νετσμετίν Ερμπακάν, το κόμμα του οποίου απαγορεύτηκε δικαστικά με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του από την εξουσία το 1997.
Αν και ο Γκιουλ απολαμβάνει ασυλία, η προσπάθεια των δικαστών, ακόμη κι αν αποτύχει, αναμένεται να προκαλέσει νέα πολιτική αστάθεια.
Το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία βρίσκεται ήδη στα ύψη λόγω των συνεχιζόμενων ερευνών γύρω από τη δράση της σκοτεινής εθνικιστικής οργάνωσης Εργκένεκον. Παράλληλα οι αυτόκλητοι θεματοφύλακες του κεμαλισμού κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι υπονομεύει τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Την Κυριακή χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στην Αγκυρα, διεκδικώντας προστασία του κεμαλισμού και καταπολέμηση της ανεργίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: