Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Σοσιαλιστές και...βάρβαροι

Συζητήσεις και αντιδράσεις προκάλεσε το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» που χρησιμοποιεί ο Γ.Παπανδρέου στις ομιλίες του.

Θα σταθώ στην εξήγηση που αποδίδεται από την πλευρά του επίσημου ΠαΣοΚ.
Ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι η έκφραση αυτή «είναι έκφραση αντιδιαστολής ανάμεσα σε ...διαφορετικές πολιτικές».

Ο ίδιος έκανε λόγο για βαρβαρότητα εξαιτίας της φτώχειας, της ανεργίας και του ανοίγματος της ψαλίδας της κοινωνικής ανισότητας.

Όμως .....σε ποιους σοσιαλιστές αναφέρεται άραγε ο κ. Παπανδρέου ; Σ’ αυτούς που συνεδριάζουν σε πολυτελή θέρετρα και ξενοδοχεία πέντε αστέρων; Σ` αυτούς που αποτελούν μόνιμα μέλη της λέσχης Μπίλντενμπεργκ;


Αυτοί οι σοσιαλιστές δεν κυβέρνησαν επί δεκαετίες την Ευρώπη; Σοσιαλιστές όπως ο Μπλερ, ο Σρέντερ,ο Μιτεράν, ο Σόκρατες, ο Πρόντι,ο Γκονζάλες, ο Ντ’ Αλέμα, , ο Γκουτιέρεζ, ο Θαπατέρο, ο Σημίτης δεν έλαβαν μέρος στα Συμβούλια Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Επί των ημερών τους δεν διευρύνθηκαν οι ανισότητες;
Επί των ημερών τους δεν αποφασίστηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο το ΠαΣοΚ αφορίζει τώρα;

Μήπως δεν συγκλονίστηκαν οι κυβερνήσεις τους από τα σκάνδαλα; Είναι χαρακτηριστικό ότι σοσιαλιστές ηγέτες ( Μπλέρ, Σρέντερ,κ.α) συνεχίζουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ως σύμβουλοι και λομπίστες μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Θεωρώ ότι, το να μας θεωρούν αμνήμονες, σε βαριά μορφή πολιτικού Αλτσχάϊμερ ή άλογους και πολίτες με «σύνδρομο Down» , AYTO είναι ...βαρβαρότητα.

Αντίθετα χθες άκουσα για ΠΡΩΤΗ φορά στην ζωή μου ( και είναι σχετικά μεγάλη) Πρωθυπουργό ,εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας,να δηλώνει ευθέως με τεράστια αποθέματα πολιτικής υπευθυνότητας , ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί προς τους πολίτες ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι αν αυτό αποδειχθεί αναγκαίο: «Δεν έχω σχεδιασμό για νέους φόρους», είπε και πρόσθεσε: «Αυτά ισχύουν με τα δεδομένα τα σημερινά. Εάν σε δύο, σε τρεις, σε πέντε μήνες δούμε ότι οι συνθήκες αλλάζουν, βεβαίως θα συζητήσουμε και φορολογικά έσοδα»..


Χθες άκουσα για πρώτη φορά εν ενεργεία πολιτικό και δη Πρωθυπουργό να παραδέχεται και να ομολογεί με τεράστια αποθέματα πολιτικής ειλικρίνειας και αυτοκριτικής , ότι ο χαρακτηρισμός «αρχιερέας της διαπλοκής» που είχε χρησιμοποιήσει για τον κ. Σημίτη ήταν μια υπερβολή εν θερμώ που δεν την εννοούσε.

Πολιτική ή οικονομική κρίση αγαπητοί φίλοι δεν σημαίνει καταστροφή.Σημαίνει ότι ανοίγει ένας δρόμος για επαναπροσδιορισμό ιδεών και αντιλήψεων, ανάγκη ανασύνταξης, βαθιά δομική αυτοκριτική, υπευθυνότητα και ειλικρίνεια.

Η πρόκληση τούτη την ώρα είναι να δούμε με ξεκάθαρο βλέμμα το μέλλον μας, απαλλαγμένοι από την χρόνια παθογένεια του ΘΑ, και να οικοδομήσουμε από την αρχή ένα σύστημα πραγματικών αξιών.

Να αποτινάξουμε από επάνω μας τα στερεότυπα και τους αναχρονισμούς , τους μύθους και τις ταμπέλες. Αυτές που αυθαίρετα κάποιοι τοποθετούν σε κόμματα και ανθρώπους.


Μπορούμε; Είμαστε ικανοί να αυτοπροσδιοριστούμε ως σύγχρονοι έλλογοι πολίτες του 2009, ή θα αφήσουμε να μας ετεροπροσδιορίζουν ως νοητικά ανάπηρους πολίτες, αμνήμονες ή και ...«βαρβάρους» .


2 σχόλια:

Stathis είπε...

Αφήνουν ελεύθερους τους πολίτες να αποφασίσουν το μέλλον τους, τα περίφημα ΜΜΕ;
Η γεννεσιουργός αιτία της πορείας του τόπου μας είναι η επιθυμία των "νταβατζήδων" να ελέγχουν την πολιτική ηγεσία για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων!
Εάν δεν συμφωνήσει η πολιτική μας ηγεσία στα βασικά θέματα της πολιτικής και της χρηστής διοίκησης, δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε τα διαχρονικά μας προβλήματα.
Σήμερα δέχεται την επίθεση των ΜΜΕ ο Καραμανλής, αύριο μπορεί να είναι κάποιος άλλος τον οποίο θα βοηθήσουν προηγουμένως να ανέβει στην εξουσία, και το σήριαλ θα συνεχίζεται!
Σήμερα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να κερδίσει η ΠΟΛΙΤΙΚΗ !
Αλοίμονο αν επιβάλλουν τα πρόσωπα που θέλουν οι "νταβατζήδες" !

Ανώνυμος είπε...

χμμ... το copy right στον politis-gr
...