Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την Κύπρο ζητεί το ΕΛΚ

Το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, αποσύροντας τις τουρκικές ...
Αναφορά για το κυπριακό περιλαμβάνει η έκθεση των συμπερασμάτων της διήμερης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ΕΛΚ , που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Βαρσοβία και στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ στην έκθεση του το ΕΛΚ τονίζει την "ανάγκη για συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, υποστηρίζει την ανανεωμένη δέσμευση των ηγετών των δύο κοινοτήτων για μια συμφωνημένη λύση, υποστηρίζει την υπό εξέλιξη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και θα αποδεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάδει με τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών, καθώς και ότι θα γίνει αποδεκτή με δημοψήφισμα".

Το ΕΛΚ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις, "αποσύροντας τις τουρκικές δυνάμεις και παρέχοντας στους δύο ηγέτες τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους".

Γίνεται, επίσης, αναφορά στις υποχρεώσεις των γειτονικών κρατών της Ένωσης και τονίζεται η ανάγκη σεβασμού εκ μέρους τους της κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων και γενικότερα η ανάγκη σχέσεων καλής γειτονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: