Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Χρηματοδότηση μικρομεσαίων με ευνοϊκούς όρους

Χρηματοδότηση μικρομεσαίων με ευνοϊκούς όρους

Επαναφορά των εμπορικών τραπεζών στις χρηματοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σηματοδοτούν αφενός η υπογραφή δύο νέων δανειακών συμβάσεων την ερχόμενη Τετάρτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ΕΤΕπ με ΑΤΕ και Marfin συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ και αφετέρου το έντονο ενδιαφέρον για την προκήρυξη ύψους 1 δισ. για τις ΜΜΕ μέσω του ΕΣΠΑ.


Με τις δύο νέες δανειακές συμβάσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ αναμένεται να διευρυνθεί μέσα στην εβδομάδα ο κατάλογος των τραπεζών που θα χρησιμοποιήσουν τις δανειακές γραμμές της ΕΤΕπ με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες. την Τετάρτη αναμένεται η υπογραφή δύο νέων δανειακών συμβάσεων από τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Πλούταρχο Σακελλάρη. Η πρώτη θα είναι με τη διοίκηση της ΑΤΕ για ποσό 100 εκατ. ευρώ και η δεύτερη με τη Marfin για ποσό 80 εκατ. ευρώ.


Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με το βασικό χρηματοπιστωτικό όργανο της Ε.Ε. για τον προνομιακό δανεισμό της Εθνικής με 250 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα θα πρέπει να διπλασιαστούν από κεφάλαια της τράπεζας (στα 500 εκατ. ευρώ) και να διανεμηθούν εν συνεχεία σε επιχειρηματίες με τη μορφή δανείων ακόμη και για κεφάλαια κίνησης.


Η ΕΤΕπ έχει διαθέσει ήδη μέσω δύο συμβάσεων που υπογράφηκαν στις αρχές Απριλίου με την Alpha Bank και τη Eurobank συνολικά 500 εκατ. ευρώ, με σκοπό την τελική χορήγηση κεφαλαίων κίνησης προς ΜΜΕ συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ (αφού οι συγκεκριμένες τράπεζες δεσμεύτηκαν για το διπλασιασμό των διαθέσιμων κεφαλαίων) τους επόμενους μήνες.


Τα συγκεκριμένα δάνεια θα ενισχύσουν σημαντικά την πιστοδοτική ικανότητα των εμπορικών τραπεζών και παράλληλα έχουν σημαντικές ωφέλειες και για τους δανειολήπτες.


Και αυτό διότι εξαιρούνται της εισφοράς του νόμου 128 που φτάνει το 0,6% το μέσο ετήσιο πραγματικό επιτόκιο. Επιπλέον, πρέπει να έχουν χαμηλότερο επιτόκιο αφού ο δανεισμός από την ΕΤΕπ γίνεται με καλύτερους όρους, μέρος των οποίων οφείλουν να μεταφέρουν και στον πελάτη.


Τα δάνεια μπορούν να λάβουν εταιρείες κάθε είδους, ακόμη και βιομηχανίες τροφίμων που μέχρι τώρα εξαιρούνταν. Η ΕΤΕπ με τη σειρά της θα κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στις συμβάσεις για να επιβεβαιωθεί ότι οι τράπεζες δεν καρπούνται το όφελος.


Στο σύνολο τους, φέτος, αναμένεται να υπογραφούν συμβάσεις κεφαλαίων κίνησης στην Ελλάδα με 7 τράπεζες για συνολικό δανεισμό 1,13 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες με τη σειρά τους θα οφείλουν να διπλασιάσουν με ίδια κεφάλαια το ποσό στα 2,26 δισ. ευρώ και να το δώσουν σε πελάτες τους μεταφέροντας μέρος του οφέλους από τον προνομιακό δανεισμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια: