Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο «το σημαντικότερο ζήτημα στην Ευρώπη» για τον Κ.Μπιλντ

Ως το «σημαντικότερο ζήτημα στην Ευρώπη σήμερα» χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού.Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη λήξη του Συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας.


«Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου είναι κρίμα να έχουμε ακόμα διαιρεμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Σουηδός υπουργός και πρόσθεσε: «τώρα έχουμε δύο ηγέτες με προσωπική δέσμευση στην αναζήτηση λύσης και πιστεύω ότι είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε την κοινή τους προσπάθεια να ξεπεράσουν αυτό τον διχασμό».

Σύμφωνα με τον Κ. Μπιλντ η επίλυση του Κυπριακού «θα είχε βαθύτατες στρατηγικής σημασίας επιπτώσεις για ουσιαστικά κάθε τι άλλο που μας απασχολεί» για να διευκρινίσει, αν και η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, «είναι καθήκον όλων μας να κάνουμε ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε αυτή την κολοσσιαίας σημασίας διαδικασία».

«Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε σε ότι αφορά την Τουρκία είναι να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό κλίμα, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους ηγέτες στο νησί να αντιμετωπίσουν τα διάφορα θέμα», κατέληξε ο Κ. Μπιλντ.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι «στους έξι μήνες της σουηδικής προεδρίας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάση το πρόγραμμα που έχουμε και που εκπονήσαμε από κοινού με τη γαλλική και την τσεχική προεδρία».

Η Σουηδία θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1ηΙουλίου διαδεχόμενη την Τσεχία.

«Από την Τουρκία εξαρτάται η πορεία της ένταξης»

Ο Τσέχος προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων Γιαν Κουχτ και ο επίτροπος για την Διεύρυνση, Όλι Ρεν, αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί των πρόσφατων θέσεων Μέρκελ - Σαρκοζί κατά της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Πάντως, ο Γ. Κουχτ τόνισε ότι ο ρυθμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία και την πρόοδο που αυτή καλείται να επιδείξει σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και το σεβασμό στα κριτήρια (benchmarks) που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο νέος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας εξακολουθεί να παραμένει η πλήρηςένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και δεν πρόκειται να δεχτούν καμία άλλη εναλλακτική πρόταση στο πλαίσιο των σχέσεων τους με την Ε.Ε. «Η Τουρκία παραμένει πιστή στο στόχο αυτό και αναμένει ότι και οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν την ίδια πίστη», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας και να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι σημαντικές όχι μόνο για την ένταξή μας στην Ε.Ε., αλλά και για την ίδια τη χώρα μας.

ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: