Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Η Ευρώπη πρέπει ν’ αρχίσει να κατανοεί τη Ρωσία»

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πτώση του «Τείχους» του Βερολίνου και την ενοποίηση της Γερμανίας.Ειδικά η τελευταία, όμως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν έπαιζε καθοριστικό ρόλο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρόεδρος τότε της Σοβιετικής Ένωσης και γενικός γραμματέας του πανίσχυρου κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, του ΚΚΣΕ.
Το 1989 ήταν, άλλωστε, η χρονιά που κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, της DDR. Ήταν μια ειρηνική επανάσταση, που οδήγησε στην επανένωση της Γερμανίας και μπόρεσε να πραγματοποιηθεί επειδή δεν επενέβη η ΕΣΣΔ.Υπεύθυνος για τη στάση που τήρησε τότε η Σοβιετική Ένωση ήταν ο γραμματέας του ΚΚΣΕ, ο Γκορμπατσόφ. Ίσως και γι’ αυτό και σε αντίθεση με τη Ρωσία, στη Γερμανία ο Γκορμπατσόφ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.
Ποια είναι, όμως, η άποψή του για τη σημερινή στάση της Γερμανίας και της Ευρώπης, απέναντι στη Ρωσία; «Πρέπει να προσπαθήσουμε, ώστε ν’ αρχίσει η Ευρώπη να κατανοεί τη Ρωσία», απάντησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε: «Εμπόδιο σ’ αυτό είναι και ο γερμανικός Τύπος, που είναι ο πλέον εχθρικός. Όταν ο πρόεδρος Πούτιν εμφανίστηκε στο Μόναχο δεν είπε τίποτα καινούριο. Το μόνο νέο ήταν ίσως η συναισθηματική φόρτιση που τα είπε. Η Ρωσία δεν στρέφεται εναντίον ουδενός. Προς τι άλλωστε; Η Ρωσία τα έχει όλα, όσα χρειάζεται».
Το ΝΑΤΟ και η σημερινή ηγεσία της Μόσχας
Ο πρώην Σοβιετικός ηγέτης ρωτήθηκε και για το εάν είναι απογοητευμένος από την εξέλιξη που είχαν οι γερμανο-ρωσικές σχέσεις; «Ήταν απορίας άξιο και απογοητευτικό», απάντησε, «το ότι στα χρόνια του Γιέλτσιν, όταν κατέρρεε η χώρα, δεν πληρώνονταν οι μισθοί και μειώνονταν στο μισό η βιομηχανική παραγωγή, η Ευρώπη παρακολουθούσε με εμφανή ικανοποίηση».
Και με την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τήρησε η Δύση τις υποσχέσεις της; «Αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Το ΝΑΤΟ δημιούργησε πολλά προβλήματα με μονομερείς ενέργειες. Αυτό είναι τυπική στάση για πολλούς δυτικούς πολιτικούς.».
Πως βλέπει, όμως, τις σχέσεις της Ρωσίας με τους γείτονές της; «Δεν ξέρω ποια χώρα αγαπώ περισσότερο.
Τη Ρωσία ή τη Γεωργία. Προέρχομαι από τον Καύκασο. Αλλά τον περασμένο Αύγουστο η Γεωργία έδειξε ότι είναι ένα επιθετικό κράτος.
Αυτά που ακούω για τη Ρωσία, ότι είναι επιθετική, ότι είναι ιμπεριαλιστική, είναι ανοησίες.
Βεβαίως γίνονται λάθη, όταν η πολιτική αντιδρά ιδιαίτερα έντονα σε συγκεκριμένα γεγονότα.
Και στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν αρκετοί που θέλουν να δηλητηριάσουν την ατμόσφαιρα».
Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πρέσβευε πάντα τη διατήρηση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά σήμερα θεωρεί κάτι τέτοιο ανέφικτο. Μια ρεαλιστικότερη εκδοχή θα ήταν μια οικονομική ομοσπονδία της Ρωσίας με τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και το Καζακστάν.Δηλαδή, λίγο έως πολύ, το 80% της επικράτειας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.Ποια είναι η γνώμη του για το σημερινό πρόεδρο Μεντβέντεφ; «Καταβάλλει προσπάθεια.Ενδιαφέρεται για τη δημοκρατική εξέλιξη της χώρας. Αλλά έχω την εντύπωση, ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει γύρω του περισσότερες δυνάμεις.Του λείπει η πείρα. Όταν έγινα γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, που ήταν αντίστοιχο με τη σημερινή θέση του προέδρου, είχα ήδη πίσω μου δέκα χρόνια σε περιφερειακές επιτροπές και δέκα χρόνια θητεία δημάρχου.Πρέπει να αποκτήσει εμπειρία και το πράττει», κατέληξε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

iKypros

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ειχα την τυχη να ζησω αυτο το κοσμοιστορικο γεγονος στη Γερμανια νεα 24 ετων τοτε . ειχα αναρωτηθη τοτε οταν τα τειχη σ'ολο τον κοσμο πεφτουν γιατι να ''υπαρχουν στην ΚΥΠΡΟ μας????