Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Σταθερη θέση για Τουρκία - ΕΕ

Η επίσκεψη Καραμανλή στη Στοκχόλμη συνέπεσε χρονικά με τις νέες παρεμβάσεις της καγκελάριου Άγκελας Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί υπέρ μιας ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την Ε.Ε., παρεμβάσεις οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνη τη Σουηδία, η οποία διατηρεί φιλοτουρκική γραμμή και ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις του Λονδίνου στο ζήτημα αυτό.


Στη διάρκεια της σύντομης συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρωθυπουργοί μετά το γεύμα εργασίας, ο κ. Ρέινφελντ δήλωσε ότι η Σουηδία επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ένταξης, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί πλήρως και αποτελεσματικά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ε.Ε. “Η θέση μας είναι σαφής και μπορεί να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: Πλήρης συμμόρφωση ισοδυναμεί με πλήρη ένταξη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα γνωρίζει ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της Ε.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: