Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Η αποπληρωμή χρέους σε είδος : Η απάντηση στην " κρίση ";


Ο German Sterligov, Ρώσος πολυεκατομμυριούχος, επιχειρεί να συνδέσει το όνομά του με μία νέα μορφή αγοράς. Προβάλλοντας, όπως ο ίδιος διαμηνύει στο Aljazeera.net, την ανάγκη να εξασφαλίσει ένα ασφαλές οικονομικό μέλλον για την επόμενη γενιά, προωθεί την ανταλλαγή επιχειρηματικών χρεών με αγαθά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ρώσου επιχειρηματία, μία εταιρεία η οποία χρωστά σε κάποια άλλη, ενημερώνεται για το προϊόν το οποίο χρειάζεται η τελευταία για τη λειτουργία της και το καταβάλλει αντί χρημάτων. Για αυτόν το σκοπό, δεκάδες εργαζόμενοι απασχολούνται σε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων, που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν αγαθά με χρέη, παγκοσμίως.

Για παράδειγμα: Το χρέος της εταιρείας ατσαλιού Α στην εταιρεία άνθρακα Β εκτιμάται στο 1 εκατ. δολάρια. Η εταιρεία Β εντοπίζει τη λίστα των προϊόντων που διαθέτει η εταιρεία Α και τυχαίνει να διαπιστώνει ότι η ίδια χρειάζεται ατσάλι. Η επιχείρηση Α, λοιπόν, τοποθετεί στο σύστημα 1 εκατ. δολάρια σε ατσάλι. Μπορεί και σε αυτή την περίπτωση να ξόδεψε 1 εκατ. δολάρια, ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν αναγκάζεται να δανειστεί από κάποια τράπεζα, η οποία θα τη χρέωνε με επιπλέον χρήματα μέσω των επιτοκίων.

Η επιχείρηση του 41χρονου Sterligov εδρεύει στον τελευταίο όροφο ουρανοξύστη στην επιχειρηματική «γωνιά» της Μόσχας.
Μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η οικοδόμηση εταιρικών γραφείων έχει επιβραδυνθεί σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή.

Ο Sterligov, ο οποίος ύστερα από την εφαρμογή της ιδέας του βλέπει καθημερινά τους πελάτες του να αυξάνονται, προβάλλει για πολλούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας του ως «αχτίδα» αισιοδοξίας για την παγκόσμια και δη ρωσική επιχειρηματικότητα.
TVXS.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: