Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη Βρετανία

By Factorx

Για πρώτη φορά από το 1695 ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων εξαναγκάζεται σε παραίτηση, αφού η δημόσια συγνώμη του Μάικλ Μάρτιν για το σκάνδαλο με τις βουλευτικές δαπάνες στη Μ. Βρετανία δεν κρίθηκε αρκετή.

“Από τότε που ήρθα σε αυτή τη Βουλή πριν από 30 χρόνια είχα καταλήξει στη διαπίστωση ότι λειτουργεί καλύτερα όταν τα μέλη της είναι ενωμένα. Προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτή η ενότητα, αποφάσισα να εγκαταλείψω το αξίωμα του προέδρου την Κυριακή 21 Ιουνίου, προκειμένου η Βουλή να εκλέξει νέο πρόεδρο τη Δευτέρα 22 Ιουνίου. Μόνο αυτά έχω να πω πάνω σε αυτό το ζήτημα”, δήλωσε ο Μάρτιν.



Το άδοξο τέλος της θητείας του Μάικλ Μάρτιν, τόσο ως πρόεδρος της Βουλής όσο και ως βουλευτής των Εργατικών, επισφραγίστηκε όταν σε μια πρωτοφανή κίνηση 23 βουλευτές υπέγραψαν πρόταση μομφής εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο με το να μην προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του καθεστώτος που διέπει τις βουλευτικές δαπάνες.



Η παραίτησή του είναι η κορύφωση ενός θυελλώδους δεκαημέρου με συνεχείς αποκαλύψεις για βουλευτές που με τα χρήματα φορολογουμένων αγόραζαν από πάνες μέχρι… πισίνες. Ο Μάρτιν πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα για το ρόλο του στο σκάνδαλο και το πλήγμα που αυτό κατάφερε στο κύρος του θεσμού. Αυτό που τώρα μένει να φανεί είναι εάν η αποχώρησή του αρκεί για να επέλθει η κάθαρση.



Διαβάστε κι εδώ: Βρετανικά … «Βατοπέδια»

Δεν υπάρχουν σχόλια: