Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα


Ένας 19χρονος Ελληνοαμερικανός φοιτητής που επέστρεψε από τις ΗΠΑ είναι το πρώτο ύποπτο κρούσμα της νέας γρίπης στην Ελλάδα.

Υποβάλλεται σε εξετάσεις και τα αποτελέσματα, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνουν γνωστά σύντομα. Το πρώτο δείγμα εμφανίστηκαν θετικά και αναμένεται το δεύτερο περίπου στις 20.00.

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Γενεύη, όπου διεξάγεται η 62η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

"Ευρισκόμενος στη Γενεύη, στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενημερώθηκα πριν από λίγα λεπτά από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ότι στο Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ εξετάζεται αυτή τη στιγμή και αναμένεται να επαληθευτεί με τον δεύτερο έλεγχο, ο εντοπισμός στη χώρα μας του πρώτου κρούσματος του νέου ιού της γρίπης Η1Ν1. Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο που επέστρεψε στην Ελλάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.



Εφόσον υπάρξει και η τυπική επιβεβαίωση, σύμφωνα πάντα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Θεώρησα σκόπιμο, ότι μέσα στο πλαίσιο της διαφάνειας για το ζήτημα αυτό και δεδομένου ότι τις επόμενες ώρες, θα βρίσκομαι σε συναντήσεις με ξένους ομολόγους μου και με τους υπευθύνους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να προβώ στην προκαταρκτική αυτή ενημέρωσή σας, κάτι που επαναλαμβάνω, ότι μένει να επιβεβαιωθεί.

Έτυχε η καταρχήν αυτή πληροφορία, να μας δοθεί τη στιγμή που η Παγκόσμια Κοινότητα με όλες τις χώρες μέλη του ΟΗΕ εξετάζει το παγκόσμιας σημασίας αυτό ζήτημα.

Θέλω να διαβεβαιώσω, ότι όλα τα προληπτικά μέτρα έχουν ληφθεί, σύμφωνα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ότι το ύποπτο περιστατικό βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο και προστασία και κανένας απολύτως φόβος υπάρχει για τη δημόσια υγεία των πολιτών μας. Και βέβαια, να ευχηθούμε να μην επαληθευτεί το ύποπτο αυτό κρούσμα".

Ο Υπουργός Υγείας επιστρέφει εσπευσμένα από την Γενεύη, ενώ θα ακολουθήσει έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.


Συνεδριάζει ο ΠΟΥ


Με την επιδημία της νέας γρίπης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, άρχισε σήμερα στη Γενεύη η 62η ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με τη συμμετοχή των 193 κρατών-μελών του.

Η συνέλευση επρόκειτο αρχικά να διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαΐου, αλλά το πιθανότερο είναι να λήξει την Παρασκευή, καθώς πολλοί από τους εκπροσώπους πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους εξαιτίας της επιδημίας.

Η νέα γρίπη συνεχίζει να εξαπλώνεται ευρέως στις ΗΠΑ και αναμένεται να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC).

Απευθυνόμενος στους μετέχοντες στην ετήσια συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που διεξάγεται από σήμερα στη Γενεύη, ο Ρίτσαρντ Μπέσερ σημείωσε ότι υπάρχει "εκτεταμένη μετάδοση" της νέας γρίπης στις ΗΠΑ μολονότι ο ιός δεν είναι πολύ επιθετικός προς το παρόν.

"Η επιδημία δεν έχει τελειώσει", σχολίασε εξάλλου ο ίδιος, σημειώνοντας: "Βάσει των καλύτερων αναλύσεών μας, ο νέος ιός H1N1 είναι πιθανόν να μεταδοθεί σε ολόκληρον τον κόσμο, όπως γίνεται με τους ιούς της εποχικής γρίπης".

Η επιδημία της νέας γρίπης που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα μιας πανδημίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη μεγαλύτερη σοβαρότητα, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσει, δήλωσε εξάλλου στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ στη Γενεύη η γενική διευθύντρια του οργανισμού Μάργκαρετ Τσαν.

"Όλοι βρισκόμαστε υπό πίεση για να πάρουμε άμεσες αποφάσεις που να προχωρούν σε βάθος, μέσα σε μια ατμόσφαιρα σημαντικής επιστημονικής αβεβαιότητας", σημείωσε προς τους μετέχοντες στη συνέλευση.

Παράλληλα, ο ΠΟΥ αποφάσισε να διατηρήσει στο επίπεδο 5 το συναγερμό για τη νέα γρίπη, όπως ανακοίνωσε η κ. Τσαν.

Η Τσαν δήλωσε επίσης μιλώντας σε ειδική σύνοδο για τη νέα γρίπη που διεξάγεται κατά τη γενική συνέλευση του ΠΟΥ ότι θα εξετάσει την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο οργανισμός κηρύττει το πέρασμα στο επόμενο στάδιο του συναγερμού του για την πρόκληση πανδημίας από τη νέα γρίπη.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος ορισμένων υπουργών Υγείας, με επικεφαλής τον Βρετανό Άλαν Τζόνσον, στην ετήσια συνέλευση του ΠΟΥ.

"Μου ζητάτε προτού προχωρήσουμε στο έκτο στάδιο να ορίσουμε κι άλλους παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν. Θα μεταφέρω στο συμβούλιο το αίτημά σας", δήλωσε η Τσαν στην ειδική σύνοδο για τον νέο ιό Α (Η1Ν1) στη Γενεύη.


Στα 8.829 τα κρούσματα



Παράλληλα ο υπ'αριθμόν δύο του ΠΟΥ Κέιτζι Φουκούντα ανακοίνωσε σήμερα επίσης από τη Γενεύη ότι ο νέος ιός έχει προσβάλει 8.829 ανθρώπους σε 40 χώρες και έχει προκαλέσει το θάνατο 74.

"Σχεδόν το 95% των κρουσμάτων έχουν καταγραφεί στη Βόρεια Αμερική, στις ΗΠΑ, στο Μεξικό και στον Καναδά", διευκρίνσε ο Φουκούντα στην ειδική σύνοδο για τη νέα γρίπη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τις 5000 αφού οι αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν περισσότερα από 400 νέα κρούσματα.

Οι υπόλοιπες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη νέα γρίπη είναι η Ιαπωνία, όπου έχουν καταγραφεί 125 κρούσματα, η Ισπανία (103) και η Βρετανία (101).

Ωστόσο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τα κύρια μέσα ενημέρωσης, έχουν επιβεβαιωθεί 135 κρούσματα της νέας γρίπης και έχουν κλείσει περισσότερα από 2.000 σχολεία στις ζώνες που έχουν πληγεί από τον ιό. Ο αριθμός των ασθενών από τον νέο ιό αυξήθηκε ραγδαία από το Σάββατο στις δύο γειτονικές νομαρχίες της Οσάκα και του Χιόγκο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακοίνωση της μόλυνσης ενός μαθητή λυκείου ηλικίας 17 ετών στην πόλη Κόμπε. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση τοπικής μόλυνσης στη χώρα.

Από την Ισπανία τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος έκρινε απαράδεκτη τη σύσταση της Ρωσίας προς τους πολίτες της να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στην Ισπανία λόγω της νέας γρίπης. Είναι "εντελώς απαράδεκτο" και η Ισπανία "απορρίπτει απόλυτα" τη ρωσική αυτή απόφαση, δήλωσε ο Μορατίνος στο περιθώριο συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ελπίδα για μια "άμεση επίλυση" του προβλήματος.


Ο πρώτος θάνατος στη Νέα Υόρκη


Αναπληρωτής καθηγητής, που δίδασκε σε σχολείο στο προάστιο Κουΐνς της Νέας Υόρκης, έφυγε από τη ζωή προσβεβλημένος από τον ιό Α -Η1Ν1 της γρίπης, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία του σε κρίσιμη κατάσταση, αναφέρει σε αποψινό της δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Ο Μίτσελ Γουΐνερ, που έφυγε από τη ζωή χθες βράδυ, έπασχε από "προηγούμενα προβλήματα υγείας", όπως είχε τονίσει η δημαρχία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη Παρασκευή.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στη Νέα Υόρκη, όπου η γρίπη έχει μεταδοθεί στα σχολεία της πόλης. Έπειτα από ένα μικρό διάστημα που παρέμειναν κλειστά, τα σχολεία επαναλειτούργησαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο ακόμη πολλά σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά λόγω του ιδιαίτερα υψηλού ποσοστού αρρωστων μαθητών.


Ασθένεια και για την οικονομία


Η επιδημία της γρίππης Α-Η1Ν1 ενδέχεται να έχει "αξιοσημείωτες επιπτώσεις" στην παγκόσμια οικονομία, τονίζει σήμερα ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο.

Όπως δήλωσε εν τούτοις, ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Τζον Λίπσκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στοΤόκιο, οι κίνδυνοι που μπορεί να εγκυμονεί ο ιός Α-Η1Ν1 για την παγκόσμια ανάπτυξη "είναι δύσκολο να υπολογιστούν".

Στελέχη κυβερνήσεων και της Παγκόσμιας Τράπεζας ήδη έχουν εκδηλώσει την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στο παγκόσμιο εμπόριο η επιδημία της γρίππης Α.


Δεν υπάρχουν σχόλια: