Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Κυπριανού: «Δεν υπάρχει δυνατότητα να ασκήσουμε βέτο για Τουρκία»


Δηλώσεις υπ. Εξωτερικών, Μ. Κυπριανού, για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την εξωτερική πολιτική της Κύπρου.
«Δεν υπάρχει το Δεκέμβριο η δυνατότητα να ασκήσει η Κύπρος βέτο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Κύπριος
υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην οποία παρουσίασε απολογισμό του ενός χρόνου θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών.
«Για να σταματήσει επίσημα η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, θα πρέπει να ληφθεί κοινή απόφαση των «27"», επισήμανε και διευκρίνισε πως «η επιλογή θα είναι, είτε από κοινού να αποφασιστούν επιπτώσεις για την Τουρκία, ή να αποφασίσει από μόνη της η Κύπρος να μη δίνει συγκατάθεση για άνοιγμα κεφαλαίων, μόνη ή με άλλους εταίρους».
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας τον προσεχή Δεκέμβριο, ετοιμάζεται για «όλα τα σενάρια, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς».
Σχολιάζοντας την περίπτωση της Σλοβενίας, ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι η χώρα αυτή «δεν έχει να χάσει τίποτε με το να παγοποιήσει για πάντα την ένταξη της Κροατίας στην Ένωση» και συμπλήρωσε: «Η Κύπρος έχει ένα παράγοντα, που πρέπει πάντα να αξιολογεί: Το ότι η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας είναι ένα από τα βασικά της κίνητρα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Εξ' ου, το 2004 έδωσε συγκατάθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων, παρόλο ότι η Τουρκία κατέχει τη μισή Κύπρο. Αλλά τότε, κρίθηκε ότι είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να υπάρχει αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά με τις προϋποθέσεις και τους όρους, που έχουμε θέσει. Αυτός είναι ένας παράγοντας, που διαφοροποιεί την περίπτωση της Τουρκίας από τη διαμάχη μεταξύ της Σλοβενίας και της Κροατίας», είπε.
Κατά τα λοιπά, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι έχει πραγματοποιήσει συνολικά 70 επισκέψεις στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στην ΕΕ, καθώς επίσης συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και επίσημες επισκέψεις.
Απαρίθμησε τους άξονες της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής της Μεγαλονήσου, αναφέροντας ότι:
- Η εξωτερική πολιτική της Κύπρου δεν πρέπει να είναι μονοθεματική.
- Καταβάλλεται προσπάθεια για αναθέρμανση σχέσεων με τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ.
- Η Κύπρος πρέπει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην επίλυση του Μεσανατολικού.
- Ξεκίνησε εντατική προετοιμασία για την προεδρία στην Ε. Ε το δεύτερο εξάμηνο 2012.

Σε ερώτηση για το διορισμό νέου πρέσβη στην Αθήνα, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι υπάρχει διαβούλευση με τον πρόεδρο Χριστόφια και η σχετική απόφαση θα ληφθεί σύντομα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: