Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Το τέλος του ...παγκόσμιου δολαρίου;

By politis
Επί μισό αιώνα και πλέον το δολάριο αποτέλεσε αναμφισβήτητα το κυρίαρχο νόμισμα στον πλανήτη,γράφει ο Γ. Μαύρος στο Έθνος, όμως η κρίση ενδέχεται να πυροδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την αποκαθήλωσή του.

Πράγματι στην πρόσφατη συνάντησή τους οι ηγέτες των 20 μεγάλων οικονομιών του πλανήτη αποφάσισαν να αναβιώσουν ένα εικονικό νόμισμα, τα «ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ως καταφύγιο για χώρες όπως η Κίνα και η Ρωσία που δεν εμπιστεύονται την ισχύ του δολαρίου.

Η αντίστροφη λοιπόν μέτρηση έχει αρχίσει...για ένα νόμισμα που η «ακτινογραφία του» έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και πολλά ερωτηματικά.
Εκτός από τις φιγούρες των Αμερικανών προέδρων, τα δολάρια φιλοξενούν σύμβολα και φράσεις που αντιπροσωπεύουν τις.... αξίες των θεμελιωτών του αμερικανού έθνους.

Τεράστιο ενδιαφέρον έχει η πλευρά του χαρτονομίσματος που απεικονίζει τους δύο κύκλους οι οποίοι από κοινού συνιστούν τη «Μεγάλη Σφραγίδα των ΗΠΑ».
Στον αριστερό κύκλο απεικονίζεται μια πυραμίδα μισοτελειωμένη, η οποία συμβολίζει το ...ανολοκλήρωτο έργο των ΗΠΑ.

Αντί κορυφής, η πυραμίδα έχει το φωτισμένο «Μάτι της Θείας Πρόνοιας», το οποίο αποκρυφιστές συνδέουν με τη μυστικιστική οργάνωση των Πεφωτισμένων (Illuminati).
Επίσημα, το μάτι είναι σύμβολο του Θείου και αντανακλά το «πιστεύω» του Βενιαμίν Φραγκλίνου ότι μια ομάδα ανθρώπων με τη βοήθεια του Θεού μπορεί να καταφέρει τα πάντα.


Πάνω από το μάτι αναγράφεται στα λατινικά η φράση ANNUIT COEPTIS, που μεταφράζεται ελεύθερα ....«Ο Θεός ευνοεί το έργο που έχουμε αναλάβει».
Κάτω από την πυραμίδα υπάρχει η φράση NOVUS ORDO SECLORUM, που σημαίνει ...«Μια νέα τάξη πραγμάτων έχει αρχίσει».


Στον δεξιό κύκλο απεικονίζεται η σφραγίδα του Προέδρου των ΗΠΑ, ένα σύμβολο που μπορεί κανείς να δει σε όλα τα κοιμητήρια της αμερικανικής επικράτειας.
Σε αυτόν τον κύκλο κυριαρχεί η φιγούρα ενός φαλακρού αετού, σύμβολο της νίκης. Στο ράμφος του έχει πιασμένο ένα λάβαρο με τη λατινική επιγραφή E PLURIBUS UNUM, που σημαίνει ...«Από τα πολλά προκύπτει ένα».


Ανάλογες συζητήσεις και τριβές έχει προκαλέσει και η διεθνής συντομογραφία του ($). Σύμφωνα με την πλέον επικρατούσα θεωρία, το $ γεννήθηκε στο Μεξικό καθώς προέρχεται από τα σύμβολα P και S, που συνέθεταν το νόμισμα της τότε Νέας Ισπανίας, του πέσο.

Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν ότι το $ προήλθε από τη σύμπτυξη των αρχικών των λέξεων United (Ηνωμένες) και States (Πολιτείες). Μια λιγότερο αποδεκτή θεωρία θέλει το $ να προέρχεται από το s και τα δύο ll της λέξης shilling (σελίνια), μιας υποδιαίρεσης που είχε μέχρι πριν από μισό αιώνα η βρετανική λίρα.

Η πιο ανατριχιαστική θεωρία θέλει το $ να προέρχεται από το s του slave (σκλάβος) και το σχήμα του καρφιού.
Οι σκλάβοι βλέπετε αποτελούσαν -προ δολαρίου- ....μέσο καταμέτρησης πλούτου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

sofokleous10 είπε...
Οι αλλαγές στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αποφασίζονται στο μέλλον τόσο από το Πεκίνο, όσο και από την Ουάσιγκτον.

Αυτό είναι το μήνυμα που πέρασε μέσα από πρόσφατο άρθρο του ο Ζου Χιανσουάν, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Ο κ. Ζου έκανε λόγο για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου το δολάριο θα αντικατασταθεί από ένα παγκόσμιο νόμισμα ως κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα.

Αυτό, ωστόσο, είναι ένα λεπτό ζήτημα. Οταν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, αναφέρθηκε προ ημερών σε αυτό το ζήτημα, οι παρατηρήσεις του έστειλαν το δολάριο σε μεγάλη πτώση προτού καν ο ίδιος απορρίψει την ιδέα και υπερασπιστεί την κυριαρχία του αμερικανικού νομίσματος.
.
Η πρόταση του κ. Ζου ήταν ένας τρόπος για να εκφράσει η Κίνα τις ανησυχίες της πάνω στη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία τυπώνει όγκους νέου χρήματος.

Η στρατηγική αυτή, σαφώς, επηρεάζει τις τεράστιες τοποθετήσεις της Κίνας σε δολάρια, κυρίως σ’ ό,τι αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας υποστηρίζει ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει δύο βασικά ελαττώματα.
Πρώτον, το κύρος του δολαρίου ως κυρίαρχο νόμισμα συνέβαλε στη δημιουργία παγκόσμιων ανισορροπιών.
Οι χώρες με πλεόνασμα αναγκάζονται να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε αυτό, καθώς είναι το μοναδικό μέσο συναλλαγής σε αγορές, όπως αυτές των εμπορευμάτων, και παρέχει τη μεγαλύτερη ρευστότητα στις αγορές ομολόγων.
Αυτό το γεγονός επέτρεψε τη διόγκωση του χρέους των ΗΠΑ και της φούσκας των ακινήτων μέσα σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον, η χώρα που εκδίδει το νόμισμα αυτό είναι αντιμέτωπη με ένα δίλημμα μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής σταθερότητας.
Ο μεγάλος όγκος κοπής νέου χρήματος από τη Fed για τη στήριξη της οικονομίας είναι θεμιτή για το εσωτερικό της οικονομίας κάτω από τις συνθήκες της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης, αλλά μπορεί να βλάψει την αξία του δολαρίου.
.
Ο κ. Ζου προτείνει ότι το δολάριο θα πρέπει να αντικατασταθεί με το SDR (Special Drawing Rights), ένα συνθετικό νόμισμα που δημιουργήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η αξία του οποίου προσδιορίζεται από τη σταθμισμένη μέση ισοτιμία του δολαρίου, του ευρώ, του γιεν και της στερλίνας.

Ελπίζω να βοήθησα στην κατανόηση των δεδομένων.