Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Weber: Πακέτο μη συμβατικών μέτρων η EKT τον Μάιο, μείωση στο 1%



Σε νέα μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 1,0% θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα τον επόμενο μήνα, τερματίζοντας την επιτοκιακή της χαλάρωση στο επίπεδο αυτό, δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank Axel Weber την Τετάρτη. Η μείωση θα συνοδευτεί από τραπεζο-κεντρικό πακέτο «μη συμβατικών» μέτρων στην προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης.
Με τη νέα μείωση στις 7 Μαΐου το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ θα έχει υποχωρήσει κατά 325 μονάδες βάσης από τον Οκτώβριο του 2008.
Η ΕΚΤ είναι η μόνη από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες που μέχρι στιγμής δεν έχει υιοθετήσει κινήσεις «ποσοτικής χαλάρωσης» όπως η Fed, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, προβαίνοντας σε αγορές ομολόγων.
Πρόσφατες διαρροές αξιωματούχων της ΕΚΤ έχουν ήδη δώσει το στίγμα για τις προθέσεις της κεντρικής τράπεζας των 16 χωρών: επέκταση της δανειακής διευκόλυνσης των τραπεζών στους 12 μήνες από 6 σήμερα σε συνδυασμό με αγορές εταιρικών ομολόγων.
Όπως ανέφερε ο Weber, με το πακέτο μη συμβατικών μέτρων η ΕΚΤ θα επιδιώξει να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό κανάλι αντί να στραφεί στην κεφαλαιαγορά καθώς στην ευρωζώνη οι τράπεζες παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της ΕΚΤ για να αντιμετωπιστεί η χρηματοπιστωτική κρίση έχουν επικεντρωθεί στις τράπεζες ώστε αυτές να συνεχίσουν να δανειοδοτούν την οικονομία. Στην Ευρώπη περίπου το 70% της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων παρέχεται από τις τράπεζες σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου οι επιχειρήσεις στρέφονται περισσότερο στην κεφαλαιαγορά για την άντληση κεφαλαίων.
«Πρόσθετη χαλάρωση στην αναχρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω της επέκτασης του χρονικού ορίου της διευκόλυνσης αυτής πρέπει να έχει προτεραιότητα σε σύγκριση με άμεσες παρεμβάσεις στην κεφαλαιαγορά,» δήλωσε ο επικεφαλής της Bundesbank. Ο Weber τόνισε ότι μόνο το 75%-80% των επιτοκιακών μειώσεων της ΕΚΤ έχει περάσει στις επιχειρήσεις μέσω βραχυπρόθεσμων δανείων σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στην ομιλία του την Τετάρτη, ο οποίος επεσήμανε ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια ώστε οι μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ να φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες – τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: