Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Tέλος της ύφεσης το Σεπτέμβριο βλέπουν τώρα οι οικονομολόγοι

Θα επαληθευθούν;
capital.gr
Η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τις ΗΠΑ, θα φθάσει στο τέλος της τον Σεπτέμβριο φέτος, εκτιμούν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Wall Street Journal αλλά η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα καταφέρει να μειώσει την ανεργία πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2010.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, κατά 5,0% και 1,8% αντίστοιχα σε ετήσια βάση, και επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο –ισχνό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ γύρω στο 0,4%.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2008 η αμερικανική οικονομία φρέναρε κατά -6,3%. Οι εκτιμήσεις των 53 οικονομολόγων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση συμβαδίζουν με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της Federal Reserve Ben Bernanke ο οποίος δήλωσε την Τρίτη ότι βλέπει ελπιδοφόρες ενδείξεις ότι η κατάσταση στην οικονομία αρχίζει να βελτιώνεται μετά από 16 μήνες ύφεσης.
Ωστόσο, τα αδύναμα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων και η πτωτική πορεία των τιμών παραγωγού την Τρίτη πίεσαν τη Wall Street με τις μετοχές να καταγράφουν απώλειες παρά τα θετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Johnson & Johnson.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ανεργία στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο 10% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010, αρχίζοντας να υποχωρεί στο υπόλοιπο της επόμενης χρονιάς. Το ποσοστό ανεργίας θα έχει αυξηθεί στο 9,5% μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος από 8,5% τον Μάρτιο, που σημαίνει άλλα 2,6 εκατομμύρια άνεργοι θα προστεθούν στα 4,6 εκατ. που ήδη έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: