Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Διπλό «όχι» για Siemens και Βατοπαίδι

Δύο «όχι», για τις υποθέσεις Βατοπαιδίου και Siemens, εισέπραξε χθες στη Βουλή σε ισάριθμα αιτήματά του το ΠΑΣΟΚ. Επειτα από μακρά διελκυστίνδα στην Ολομέλεια (η οποία εξελίχθηκε χρονικά σχεδόν παράλληλα με την κατάθεση του πορίσματος της Προανακριτικής για την υπόθεση Παυλίδη):

α)Ο μεν υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, επιχείρησε να κλείσει το ζήτημα της ψηφοφορίας επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής για το Βατοπαίδι,
β) ο δε Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρέμβει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να αποστείλει εκείνος στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση Siemens.

Αυτό είχε ζητήσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εν όψει της συζήτησης την ερχόμενη Τετάρτη της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

«Θα μας κρίνει ο λαός», ήταν η λακωνική απάντηση του κ. Βενιζέλου, ενώ ο κ. Σιούφας υποστήριξε ότι αίτημα από τη Βουλή προς τον κ. Σανιδά για αποστολή δικογραφίας, είτε για τη Siemens είτε για το Βατοπαίδι, θα αποτελούσε «θεσμική εκτροπή». Εμμέσως, έτσι, και ο Πρόεδρος της Βουλής συντάχθηκε με τη θέση του κ. Παυλόπουλου για το ενδεχόμενο ψηφοφορίας για το Βατοπαίδι (ο υπουργός Εσωτερικών είχε υποστηρίξει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και δεν μπορεί να επαναληφθεί η συζήτηση και άρα η ψηφοφορία ούτε να υποβληθεί νέα πρόταση).

Ο κ. Παυλόπουλος επιτέθηκε, παράλληλα, στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το ότι «ποντάρει μόνο στη σκανδαλολογία». Συμπλήρωσε ότι «το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής στην υπόθεση Siemens είναι το στοιχείο για χρήματα που κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Σιούφας, παράλληλα, ζήτησε διακομματική συμφωνία για τομές διαφάνειας στην πολιτική ζωή, με τολμηρές αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, για το πολιτικό χρήμα και τη λειτουργία των κομμάτων.

Στο σκέλος της δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης Βατοπαιδίου, την ερχόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών με αντικείμενο την ανάθεση ή όχι της έρευνας για τα μη πολιτικά πρόσωπα σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Εισηγητής ορίστηκε ο αρχαιότερος των προέδρων Εφετών, Γεώργιος Μπαντζαλέξης. Η Ολομέλεια αποτελείται από 28 προέδρους Εφετών και 165 εφέτες.
ΑΠΕΡΓΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: