Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Το ισχυρότερο Laser του κόσμου που μιμείται τις πυρηνικές αντιδράσεις του ήλιου

"http://www.parapolitika.grΤο ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου που μιμείται τις πυρηνικές αντιδράσεις του ήλιου

Μόλις χθες βγήκε στο φως της δημοσιότητας η είδηση για το ισχυρότερο λέιζερ του πλανήτη που μπορεί να μιμηθεί την ενεργειακή δύναμη του ήλιου. Το κόστος του φτάνει τα 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει περίπου ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως κάποια στιγμή η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας θα είναι σε θέση να μιμηθεί τη θερμότητα και την πίεση του ήλιου.

Έχει 192 γιγαντιαίες ακτίνες λέιζερ, οι οποίες παράγουν 60 φορές περισσότερη ενέργεια από το αμέσως ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου του πανεπιστήμιου Rochester. Το 2010, όλες οι ακτίνες πρόκειται να στραφούν στο ίδιο σημείο δημιουργώντας μια αντίδραση πυρηνικής ένωσης. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει αρκετή θερμότητα και πίεση που λιώνει τα άτομα υδρογόνου δημιουργώντας ένα κυλινδρικό σχήμα που είναι σε θέση να απελευθερώσει περισσότερη ενεργεία από αυτή που παράγεται με τις ακτίνες λέιζερ. Τέτοιου είδους αντιδράσεις εμφανίζονται στο κέντρο του ήλιου όταν εκρήγνυται κάποια βόμβα υδρογόνου.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι πυρηνικές ενώσεις θα είναι σε θέση κάποια μέρα στο μέλλον να παράγουν μια “καθαρήκαι ασφαλή μορφή ενέργειας ενώνοντας τα άτομα και όχι διαχωρίζοντας τα. Ο Edward Moses και υπεύθυνος που ανέλαβε το συγκεκριμένο project (NIF) δήλωσε ότι είναι βέβαιος για την επιτυχία του λέιζερ καi ότι είναι αρκετά λειτουργικό. “Τα λέιζερ είναι εκεί. Οι στόχοι είναι εκεί και η οπτική γωνία υπάρχει. Αυτό που πρέπει να αποδείξουμε τώρα είναι ότι μπορούμε να στοχεύσουμε εύστοχα ως προς τον στόχο μας”.

Και συνέχισε, “Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που πραγματοποιούνται πειράματα ενεργειακών ενώσεων σε τέτοια κλίμακα. Αυτό που θέλουμε ουσιαστικά είναι επιστημονικά επιχειρήματα και αποδείξεις ως προς την αρχή των ενώσεων ενέργειας”. Αν και το λέιζερ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε ένα ευρύ πειραματικό φάσμα αστροφυσικής ο αρχικός του στόχος είναι να εξασφαλίσει στην κυβερνητική φυσική την αξιοπιστία των Αμερικανικών πυρηνικών όπλων μέσα στο πέρασμα των χρονών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: