Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Στον " αέρα " η παραλαβή του C4I

By politis.gr

Αποκλίσεις από τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν αρχικά καθοριστεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το σύστημα C4I διαπίστωσε η Διεύθυνση Τεχνικών του υπουργείου, με αποτέλεσμα να ανακύψουν προβλήματα στην ολοκλήρωση της παράδοσης - παραλαβής του έργου ανέφερε προ ημερών δημοσίευμα στην «Κ» .
Το θέμα επαναφέρει στο προσκήνιο η προωθούμενη από την κυβέρνηση επανενεργοποίηση του συστήματος καμερών που λειτούργησαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πηγές από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφεραν στην «Κ» ότι τμήμα του εξοπλισμού που παραδόθηκε από την αμερικανική εταιρεία SAIC δεν είναι συμβατό με τις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν προβλεφθεί κατά την υπογραφή των συμβάσεων και ως εκ τούτου δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του από τις ελληνικές αρχές.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, κινούνται διαδικασίες προκειμένου να ενεργοποιηθούν ρήτρες και να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, πάντως, η αμερικανική εταιρεία είχε σπεύσει να ανακοινώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε επισήμως το σύστημα Command, Control, Communication Coordination and Integration (C4I) το οποίο σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού και του ΕΚΑΒ.

Στη σχετική ανακοίνωση ο αντιπρόεδρος της εταιρείας κ. Ντόναλντ Φόλεϊ είχε χαρακτηρίσει «σημαντικό ορόσημο» την αποδοχή του συστήματος από την ελληνική κυβέρνηση και επισήμανε ότι «η ιδιοκτησία και το ρίσκο της απώλειας μεταφέρεται πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο».
Σε απάντηση της σχετικής ανακοίνωσης της εταιρείας στελέχη του υπουργείου τόνιζαν στην «Κ» ότι ο εξοπλισμός αυτός «δεν έχει παραληφθεί επισήμως καθώς δεν είχε συνεδριάσει, όπως προβλέπεται, η Επιτροπή Παραλαβής».
Όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, όταν αυτό συνέβη διαπιστώθηκαν αποκλίσεις του εξοπλισμού από τις αρχικά ορισθείσες τεχνικές προδιαγραφές.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις πολύ θα ήθελα να τοποθετηθεί επίσημα το ΠαΣοΚ επί του συγκεκριμένου θέματος.
Συμφωνεί στην μη παραλαβή από το ελληνικό Δημόσιο του C4I και την επιβολή των αντιστοίχων οικονομικών ρητρών προς την Αμερικανική εταιρεία;
Θυμίζω απλά ,χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα, απλώς πληροφοριακά , ότι ο κ. Τρεπεκλής , αντιπρόσωπος τότε της SAIC στην χώρα μας ,γαμπρός του μακαρίτη Α. Τρίτση , διετέλεσε σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου από το 81` έως το 85` , είναι προσωπικός φίλος του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γ.Παπανδρέου και κατά δήλωση του επισκεπτόμενος αρκετές φορές το 2004 το προεκλογικό στρατηγείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στη Μαυρομιχάλη.
Για την εκπροσώπηση του ο κ. Tρεπεκλής είχε λάβει ως αμοιβή το ποσόν των ( κρατηθείτε…) των δύο δισεκατομμυρίων δραχμών για το αμαρτωλό C4I .
θυμίζω επίσης ότι όπως έχει γραφτεί στον τύπο,για το έργο, ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε αναλάβει η αμερικανική SAIC, με υπεργολάβο τη ....Siemens.. υπολογίζεται ότι διοχετεύθηκαν, μέσω offshore εταιριών, πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ ως μίζες.
θυμίζω επίσης ότι στη SAIC διευθυντικά στελέχη είναι πρώην αναπληρωτές υπουργοί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, πρώην διευθυντές Έρευνας του Πενταγώνου και στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Όποιος μελετήσει τον κατάλογο εκείνων που κατά καιρούς έχουν διατελέσει στελέχη της SAIC σχηματίζει την εντύπωση ότι .....μελετά τον αντίστοιχο των ενόπλων δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: