Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Νέο «πολιτικό συμβόλαιο»


Του Μιχαλη Σαλλα*

Η διεθνής κρίση επανέφερε στο προσκήνιο τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και, κατά κάποιον τρόπο, επιβεβαίωσε ότι το μοντέλο ανάπτυξης, όπως λειτούργησε μέχρι σήμερα στη χώρα μας, ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ο ρόλος του δημόσιου τομέα στην αναπτυξιακή διαδικασία πρέπει να αλλάξει. Οφείλει να αποκτήσει νέα ποιότητα και άλλα χαρακτηριστικά.
Ο φαύλος κύκλος της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της οικονομίας, που μαζί με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή ανατροφοδοτούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και το υψηλό δημόσιο χρέος, πρέπει να σπάσει.
Δεν μπορεί στην εποχή μας να μην υποχωρούν τα επιτόκια και οι τιμές των προϊόντων, εξαιτίας των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους. Οι σχέσεις κράτους και πολίτη επιβάλλεται να επαναπροσδιοριστούν. Το κράτος οφείλει να οριοθετήσει τις αρμοδιότητές του στην οικονομία, να αναδιαρθρώσει τη δομή και τη λειτουργία του και να αποκαταστήσει τη συνέπεια και τον σεβασμό απέναντι στον πολίτη. Στη συνέχεια, οφείλει να απαιτήσει τον σεβασμό του πολίτη στις υποχρεώσεις του προς το κράτος.

Χρειάζεται ένα νέο «πολιτικό συμβόλαιο», μία νέα συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που δεν θα προτάσσει αποκλειστικά το ατομικό όφελος. Που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με άξονα την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τον κσυγχρονισμό του
ιδιωτικού τομέα και, ιδιαίτερα, της παραγωγικής βάσης της χώρας. Μεταβολές στις προτεραιότητες της οικονομίας, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην εξωστρέφεια.
Πιστεύω ότι χρειάζεται, τέλος, ένα κράτος το οποίο στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία, θα συμπαρασταθεί ενεργά στους αδύναμους της οινωνίας, αλλά και θα «ανοίξει» μεγάλα ζητήματα που εκκρεμούν και πονομεύουν την ανάπτυξη. Θα προωθήσει τη διαφάνεια στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, θα δρομολογήσει έργα και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αντιμετωπίσει τα κλειστά επαγγέλματα, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στις αγορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: