Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Ανταλλαγή «πυρών» για τη δικογραφία Βατοπεδίου

Σφοδρή κόντρα, με ανταλλαγή βαρύτατων εκφράσεων, ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα δικογραφίας της υπόθεσης Βατοπεδίου, την ώρα που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς εμμένει στη θέση του πως δεν συντρέχουν λόγοι που να επιβάλλουν την αποστολή της στη Βουλή. «Ουδέν νεώτερο στοιχείο προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου», τονίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, απαντώντας στα σχόλια για παρέμβασή του στην υπόθεση. Παράλληλα, εμμένει στη θέση του πως δεν συντρέχουν λόγοι που να επιβάλλουν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, όπως αναφέρει και στο σχετικό έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Eφετών Κ. Καρούτσο.

«Εικασίες ή αόριστες αναφορές σε υπουργούς χωρίς να συνοδεύονται από πραγματικά περιστατικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν στοιχεία ικανά να πιθανολογήσουν την ύπαρξη ευθύνης υπουργού που να δικαιολογεί την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή», σημείωνε ο κ. Σανιδάς στο έγγραφό του προς τον κ. Καρούτσο.


Το μεσημέρι, ο ίδιος ο κ. Καρούτσος δήλωσε πως «ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενήργησε ορθά και μέσα στο πλαίσιο του νόμου. Ετσι έκρινε και αυτός είναι ο τελικός κριτής». Ανέφερε ακόμη πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται η άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση, την οποία ερεύνησαν οι εισαγγελείς εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης. Oι δύο εισαγγελείς κρίνουν ότι από τους συνολικά 63 εξετασθέντες ως ύποπτους πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος των 32.


Ν. Δένδιας: Βαρύτατο θεσμικό ατόπημα του ΠΑΣΟΚ


Για βαρύτατο θεσμικό ατόπημα του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δένδιας, με αφορμή την εκτίμηση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Γιάννη Ραγκούση σε τηλεοπτικό σταθμό για νέες παραιτήσεις εισαγγελέων σε περίπτωση που δεν έρθει ο φάκελος του Βατοπεδίου στη Βουλή.


«Ομολογώ ότι με ιδιαίτερη έκπληξη άκουσα το ΠΑΣΟΚ, διά του γραμματέα του Εθνικού του Συμβουλίου, να προαναγγέλλει χθες το βράδυ παραιτήσεις εισαγγελικών λειτουργών. Εδώ πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό σημαίνει μόνο δυο πράγματα: είτε προτροπή είτε απειλή. Και στις δυο περιπτώσεις είναι βαρύτατο θεσμικό ατόπημα και είναι το δεύτερο μετά τη γνωστή επιστολή Ρέππα», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε: «Παρακαλώ και πάλι: προσοχή στη Δικαιοσύνη, απόσταση από τη Δικαιοσύνη, σεβασμό στη Δικαιοσύνη».


Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, o κ. Ραγκούσης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Να μου το θυμηθείτε αν είναι ακριβές, που πιθανότατα είναι γιατί συμβαίνει συνήθως το ρεπορτάζ που αναφέρθηκε προηγουμένως από τη συντάκτριά σας, θα έχουμε νέες παραιτήσεις εισαγγελέων, αν δεν έρθει ο φάκελος του Βατοπεδίου στη Βουλή και ούτω καθεξής».


Σκληρή απάντηση ΠΑΣΟΚ στον υπουργό


Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ στον υπουργό Δικαιοσύνης. «Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος για τον υπουργό της κυβέρνησης που ευθύνεται για τις χειρότερες στιγμές της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Αντί για υπεκφυγές και παραποίηση της αλήθειας, περιμένουμε από τον κ. Δένδια, τις εξηγήσεις και τις κινήσεις του, μετά από το χθεσινό δικαστικό πραξικόπημα», παρατήρησε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε ερώτηση με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ραγκούση -αν συνιστά παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η προτροπή ή η προαναγγελία παραιτήσεων εισαγγελέων- ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ απάντησε λέγοντας ότι συνιστά παραβίαση του Συντάγματος η χθεσινή κίνηση του κ. Σανιδά.


«Το ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου Τύπου του, επιβεβαιώνει το βαρύτατο θεσμικό ατόπημα το οποίο διέπραξε, προαναγγέλλοντας παραιτήσεις δικαστικών λειτουργών. Το μόνο πραξικόπημα που είναι ορατό αυτή τη στιγμή, είναι η υπέρβαση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του θεσμικού του ρόλου», ανταπάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: