Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Μέτρα για την αποφυγή πανδημίας

Ο Λεσάνα εξήγησε ότι διενεργούνται πρόσθετοι έλεγχοι μετά από σχετική προτροπή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία εδρεύει στη Γενεύη.


Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε χθες ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ατόμων που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων αυξήθηκε στους 79 σε όλο τον κόσμο, εκτός του Μεξικού.


Παράλληλα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η εξέλιξη της γρίπης των χοίρων σε πανδημία δεν είναι αναπόφευκτη και οι χώρες πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο παρά το γεγονός ότι η μορφή της γρίπης θεωρείται ήπια.


Το επίπεδο συναγερμού παραμένει επί του παρόντος, είπε, στο επίπεδο 4. Διάφοροι φορείς και ινστιτούτα ανά τον κόσμο, ανέφερε, εργάζονται για ενδεχόμενη παρασκευή εμβολίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας του Μεξικού, Χοσέ Άνχελ Κόρδοβα, από γρίπη έχουν χάσει τη ζωή τους 152 άνθρωποι στο Μεξικό, ενώ 1.300 ασθενείς νοσηλεύονται επί συνόλου 2.500 κρουσμάτων. Εκ των ασθενών που νοσηλεύονται αρκετοί είναι "σοβαρά", πρόσθεσε.

Ο Κόρδοβα διευκρίνισε ότι ο απολογισμός, που αυξήθηκε κατά 10 νεκρούς από την προηγουμένη, δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφές ότι συνδέεται με τον H1N1. Ορισμένα από τα θύματα απεβίωσαν κι ετάφησαν πριν ο ιός εντοπιστεί και διεξαχθούν εργαστηριακοί έλεγχοι, πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα, στο Ομοσπονδιακό Διαμέρισμα και το Σαν Λουίς Ποτοσί. Σε άλλες πληγείσες επαρχίες, όπως η Αγουασκαλιέντες και η Βερακρούς, έχουν αναφερθεί ελάχιστοι θάνατοι. Στα θύματα περιλαμβάνονται παιδιά, νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι. Η απλή γρίπη, συνήθως, μπορεί να αποβεί μοιραία για ανήλικους και γηραιούς ασθενείς.


Τα κρούσματα στις χώρες


Οι αρχές της νότιας Γερμανίας επιβεβαίωσαν σήμερα το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων σε άνθρωπο, στο κρατίδιο της Βαυαρίας, μετά από τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων, στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής από την πόλη Ρέγκενσμπουργκ.


Στον Καναδά, εν τω μεταξύ, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων γρίπης των χοίρων αυξήθηκε στα 13 και ευτυχώς, όλα χαρακτηρίζονται ήπια.


Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι 91 άνθρωποι παρουσιάζουν συμπτώματα της γρίπης των χοίρων και έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό.


Στο μεταξύ, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα τρία νέα ύποπτα κρούσματα, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων ή πιθανών κρουσμάτων στα 14.


Μέτρα από το Μεξικό


Όλα τα εστιατόρια της πόλης του Μεξικού θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά στο κοινό και δεν θα μπορούν να πωλούν παρά μόνο φαγητό σε πακέτα για το σπίτι.


Ο δήμαρχος της πόλης του Μεξικού, Μαρσέλο Εμπραρντ, είχε συστήσει από το σαββατοκύριακο το κλείσιμο των νυχτερινών μπαρ και των ντισκοτέκ, και ορισμένα εστιατόρια έχουν ήδη υποχρεωθεί να κλείσουν από την Κυριακή από τις τοπικές αρχές, δήλωσε ένας από τους ιδιοκτήτες των κέντρων αυτών.


Όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι στο Μεξικό θα κλείσουν για το κοινό "μέχρι νεοτέρας εντολής" και " σύμφωνα με τις αποφάσεις των ομοσπονδιακών υγειονομικών αρχών" , ανακοινώθηκε απόψε από το εθνικό συμβούλιο για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες και από το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού.


Όλες οι ποδοσφαιρικές συναντήσεις για το Μεξικανικό πρωτάθλημα θα διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών στα πλαίσια των μέτρων προστασίας του κοινού από τη γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε η εθνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.


Μέτρα από τις χώρες

Η κυβέρνηση της Αργεντινής διέκοψε τις αεροπορικές πτήσεις από το Μεξικό. Πρόκειται για τη δεύτερη χώρα που λαμβάνει ταξιδιωτικά μέτρα εξ αιτίας της επιδημίας της γρίπης των χοίρων, μετά την 48ωρη απαγόρευση της Κούβας.

Ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Σέρχιο Μάσα δήλωσε ότι η απαγόρευση αφορά τις πτήσεις από το Μεξικό και θα ισχύσει μέχρι και τη Δευτέρα. Στην Αργεντινή δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα της γρίπης των χοίρων.


Η ναυτιλιακή εταιρία διοργάνωσης ταξιδιών αναψυχής Carnival Cruise Lines ανακοίνωσε ότι τρία από τα πλοία της που σταματούσαν στο Μεξικό στις κρουαζιέρες που πραγματοποιούσαν στην περιοχή δεν θα το πράττουν πλέον εξαιτίας της επιδημίας της γρίπης των χοίρων.


Σε έκτακτη ανάγκη Κόστα Ρίκα-Καλιφόρνια


Οι αρχές στην Κόστα Ρίκα κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά την διάγνωση δυο κρουσμάτων της λεγόμενης γρίπης των χοίρων σε ανθρώπους που επέστρεψαν στη χώρα από το Μεξικό, δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαρία Λουίσα Άβιλα.

Η παρουσία του ιού επιβεβαιώθηκε από τις εξετάσεις και αναλύσεις που διενήργησε το ινστιτούτο για την έρευνα και την αντιμετώπιση επιδημιών σε μια νεαρή γυναίκα, 21 ετών, που επέστρεψε από το Μεξικό τις τελευταίες ημερες, και έναν άνδρα 30 ετών, ο οποίος βρισκόταν την περασμένη εβδομάδα στη χώρα αυτή. Πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας στην κεντρική Αμερική.

Ο άνδρας "είναι καλά" ενώ η νεαρή "βρίσκεται εκτός κινδύνου", σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, που πρόσθεσε ότι οι αρχές κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη εξάπλωση της επιδημίας. Ο πρόεδρος Όσκαρ Αρίας απηύθυνε έκκληση να υπάρξει ηρεμία, διαβεβαιώνοντας ότι η Κόστα Ρίκα είναι "έτοιμη να αντιμετωπίσει την επιδημία" του H1N1.


Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Έως τώρα αξιωματούχοι σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο έχουν επιβεβαιώσει 13 περιστατικά της γρίπης των χοίρων στην Καλιφόρνια. Κανένα περιστατικό δεν ήταν θανατηφόρο, αν και αξιωματούχοι της Εισαγγελίας της κομητείας του Λος Άντζελες ερευνούν δυο θανάτους που πιθανόν σχετίζονται με την ασθένεια.

Η κήρυξη της πολιτείας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Σβαρτσενέγκερ επιτρέπει την αποδέσμευση επιπρόσθετων πόρων για τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και την ταχύτερη και ευκολότερη αγορά εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να αποδεσμευτούν 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να διατεθούν για να ενισχυθούν οι ικανότητες αντιμετώπισης από το κράτος της "γρίπης των χοίρων", ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο την παραμονή της συμπλήρωσης 100 ημερών προεδρίας του 47χρονου κ.Ομπάμα.

Από τον εκπρόσωπο Ρόμπερτ Γκιμπς διευκρινίστηκε ότι θα χρηματοδοτηθεί η αποθήκευση φαρμάκων κατά του ιού, θα γίνουν έρευνες για εμβόλιο, θα διοργανωθούν καλύτερα οι αμερικανικές νοσηλευτικές μονάδες μπροστά στο ενδεχόμενο μιάς πανδημίας.


Συνεδριάζουν αύριο οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ


Στο μεταξύ, οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνέλθουν εκτάκτως την Πέμπτη για να εξετάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την γρίπη των χοίρων, ενώ οι εξελίξεις σε σχέση με το θέμα απασχόλησαν το Συμβούλιο γενικών υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης είπε ότι εξετάστηκαν οι δυνατότητες επίσπευσης της ευρωπαϊκής συνεννόησης στο θέμα αυτό, αλλά και της συνεννόησης με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς υγείας.


Πιέσεις για αλλαγή ονομασίας


Οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος στις Ηνωμένες Πολιτείες εντόπισαν ότι το όνομα της επιδημίας της γρίπης από το Μεξικό πλήττει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Έτσι ασκούνται πιέσεις ώστε οι αξιωματούχοι να προχωρήσουν στην αλλαγή της ονομασίας της επιδημίας της γρίπης των χοίρων.

Σε ενημέρωση του τύπου, η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλσακ κατέβαλαν έντονες προσπάθειες για να αναφέρονται στη γρίπη ως "ιός Η1Ν1".

"Δεν πρόκειται για ιό που προέρχεται από την κατανάλωση τροφής. Δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε σε αυτόν ως γρίπη των χοίρων γιατί στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο" δήλωσε ο Βίλσακ.

Το Ισραήλ έχει ήδη απορρίψει αυτή τη ονομασία και την αποκαλεί "γρίπη του Μεξικού" καθώς η διατροφικές συνήθειες των Εβραιών απαγορεύουν την κατανάλωση χοιρινού κρέατος.

Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Υγεία των Ζώων που εδρεύει στο Παρίσι, επίσης εξέφρασε την αντίθεση της για την ονομασία της νόσου, υποστηρίζοντας ότι ο ιός περιέχει στελέχη ιών πτηνών και ανθρώπων και μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί ζώα, χοίροι, που να νοσούν από την ασθένεια.

Για τους παραγωγούς χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ η ονομασία της νόσου "γρίπη των χοίρων" προκάλεσε τεράστια προβλήματα και ανάγκασε τους κυβερνητικούς αξιωματούχους να τονίζουν ότι το αμερικανικό χοιρινό είναι ασφαλές προς κατανάλωση και ότι οι άλλες χώρες δεν πρέπει να απαγορεύσουν τις εισαγωγές.

Οι τιμές του χοιρινού, των φασολιών σόγιας και του καλαμποκιού έχουν μειωθεί τις τελευταίες δύο ημέρες" και εάν αυτό συνεχιστεί, προφανώς υπάρχει σημαντικός λόγος για να σταματήσει αυτό που γίνεται" τόνισε ο Βίλσακ.


Στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συζητείται να αφαιρεθεί ο όρος "των χοίρων" από τον τίτλο της νόσου, γιατί όπως επισημαίνει ο εκτελών χρέη διευθυντή του οργανισμού Ρίτσαρντ Μπέσερ προκαλείται σύγχυση στον κόσμο ο οποίος φοβάται ότι θα προσβληθεί από την γρίπη εάν καταναλώσει χοιρινό.

"Αυτή η στάση δεν βοηθά καθόλου τους παραγωγούς χοιρινού. Δεν βοηθά καθόλου και τους ανθρώπους που τρώνε χοιρινό. Και τέλος δεν βοηθά καθόλου εκείνους που προβληματίζονται πώς μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο", δήλωσε ο Μπέσερ στην ενημέρωση του τύπου.


Οι αρχές του Μεξικού διόρθωσαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων θανάτων της γρίπης των χοίρων από 20 στους 7. Ο Μιγκέλ Άνχελ Λεσάνα, διευθυντής του εθνικού κέντρου επιδημιολογίας και ελέγχου ασθενειών, δήλωσε αργά χθες Τρίτη ότι ο μεταλλαγμένος ιός H1N1 έχει επιβεβαιωθεί ότι ενοχοποιείται για επτά θανάτους. Τα υπόλοιπα 13 κρούσματα δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: