Τρίτη 28 Απριλίου 2009

«Εκκλησία Α.Ε.»: ιδρύεται και επίσημα ανώνυμη εταιρεία από την Εκκλησία της Ελλάδος





By TVXS



Ανώνυμη εταιρεία ιδρύει η Εκκλησία με την επωνυμία «Αναπτυξιακός Οργανισμός της Εκκλησίας της Ελλάδος (ΑΝΟΕΕ Α.Ε.)», η οποία θα διαχειρίζεται τα οικονομικά της Εκκλησίας. Μάλιστα, η ΑΝΟΕΕ, η οποία ιδρύεται βάση τροπολογίας και όχι με νόμο, θα χρηματοδοτείται και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Όπως έχει γίνει γνωστό, σκοπός της «Εκκλησία Α.Ε.» είναι να αναλαμβάνει έργα που «χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς ή άλλους πόρους» στους τομείς ευθύνης της Εκκλησίας της Ελλάδος ή των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου. Επιπλέον, θα μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις, να αναλάβει τεχνικά έργα, προμήθειες ή προγράμματα προς όφελος και των ιδρυμάτων της Εκκλησίας της Ελλάδος στο εξωτερικό. Στην τροπολογία αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα αναλαμβάνει έργα του ΕΣΠΑ 2007 - 2013. Ακόμα, μέσω της ΑΝΟΕΕ θα κινούνται και τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και τα νομικά εξαρτήματά τους.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η ΑΝΟΕΕ θα λειτουργεί με βάση τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας. Ωστόσο, ενώ δεν θα υπάγεται στον δημόσιο τομέα, θα εποπτεύεται από τους υπουργούς Οικονομίας και Παιδείας, ενώ θα έχει τη δυνατότητα απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών του δημόσιου τομέα. Σημειώνεται ότι τα άτομα που αποσπώνται θα μπορούν να λαμβάνουν πέρα από τον κανονικό μισθό τους από το δημόσιο. επιπλέον επίδομα εξίσωσης από την ΑΝΟΕΕ.
Μοναδικός μέτοχος θα είναι η Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία σημειωτέον απαλλάσσεται από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίων, ενώ η ΑΝΟΕΕ έχει 1 μετοχή και κεφάλαιο 150.000 ευρώ. Στο Διοικητικό Συμβούλιο 5 μέλη ορίζει ο εκάστοτε αρχιεπίσκοπος και 2 το κράτος, ενώ προβλέπεται και θέση γενικού διευθυντή.
Πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: