Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Τι θα δώσει και τι θα πάρει;

Ταξίδι Ομπάμα :quid,quibus auxiliis,cur !


quid,quibus auxiliis,cur !( τι,με τι, γιατί). H ελληνική διπλωματία παρακολουθεί προσεκτικά και με ενδιαφέρον την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Μπαρακ Ομπάμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι τότε θα επισφραγιστεί ο ρόλος της Άγκυρας ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ως της ήπιας μουσουλμανικής δύναμης που θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια καταπολέμησης του ισλαμικού φονταμενταλισμού.


Όπως καταλαβαίνετε , η αναβάθμιση του τουρκικού ρόλου θα μπορούσε να αποβεί εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, όπου οι ΗΠΑ ίσως θελήσουν να προσφέρουν …. ανταλλάγματα για την εξασφάλιση της τουρκικής συνεργασίας.


Τον Ιανουάριο σε άρθρο μου (εδώ) είχα αναφερθεί στην έκθεση του Center for Αmerican Ρrogress που είχε παραδοθεί στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως στρατηγικός εταίρος από της ΗΠΑ και όχι απλώς ως «υπεργολάβος» των αμερικανικών συμφερόντων.


Σε εκείνο το άρθρο αναφερόμουν στα «ορατά» για τα κοινά μάτια διαδραματιζόμενα. Φυσικά αυτά ζυμώνονται , επηρεάζονται και στην ουσία αποτελούν την ουρά των όσων διαδραματίζονται παρασκηνιακά.


Ας ρίξουμε μια ματιά στο σκοτεινό υπόβαθρο που ανάγκασε το Center for Αmerican Ρrogress να ομιλεί για στρατηγικό εταίρο και όχι για ...«υπεργολάβο».


Όλα αφορούν το εσωτερικό της Τουρκίας. Εκεί ξηλώνονται στρατιωτικές και παρακρατικές ομάδες που ήταν υπό τον άμεσο έλεγχο των Αμερικανών και με αυτές οι ΗΠΑ «διοικούσαν» την Τουρκία επί πολλά χρόνια και τη χρησιμοποιούσαν για να κάνουν την πολιτική τους στην ευρύτερη περιοχή.


Η υπόθεση είναι τόσο σοβαρή , ώστε πολλοί που βρίσκονται υπό κατηγορία αυτοκτονούν ή ...«αυτοκτονούν».


Στην πρώτη κατηγορία π.χ εντάσσεται η αυτοκτονία του ανωτάτου αξιωματικού που ευθυνόταν για μεγάλες προβοκάτσιες κατά Κούρδων και αποκαλύφθηκε ο ρόλος του.
Στις προβοκάτσιες περιλαμβάνεται και η μαζική σφαγή 33 Τούρκων στρατιωτών από τουρκική ομάδα πρακτόρων για να φορτωθεί η σφαγή στους Κούρδους.


Αυτή η υπόθεση έχει τεράστιο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς μετά την σφαγή «φαίνονταν» Κούρδοι αντάρτες με καλυμμένα πρόσωπα να κρατούν κεφάλια Τούρκων στρατιωτών και αργότερα οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες υποστήριζαν ότι αυτοί οι Κούρδοι είχαν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα εν γνώσει των ελληνικών αρχών.


Τώρα αποδεικνύεται ότι δεν ήταν Κούρδοι οι σφαγείς , αλλά Τούρκοι πράκτορες με στόχο, τότε (1992), να πυροδοτήσουν σε πολλά επίπεδα τις σχέσεις της Τουρκίας με τους Κούρδους, με την Ελλάδα, με το Ιράν-Ιράκ, με τη Συρία κλπ.


Στον τομέα των ...«αυτοκτονιών» υπάγεται ο θάνατος του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, ο οποίος επίσης είχε ύποπτο ρόλο στις προβοκάτσιες, σύμφωνα με μαρτυρίες κατηγορουμένων σήμερα στρατιωτικών.


Αυτή λοιπόν η εξάρθρωση του παρακράτους , μέσω του οποίου «κυβερνούσε» την Τουρκία η Ουάσιγκτον έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.


Είναι λοιπόν η ώρα της επανασχεδίασης . Ο Μπαρακ Ομπάμα κάτι θα δώσει , κάτι θα πάρει.
Διαδραματίζεται ένα σκληρό ανατολίτικο παζάρι.

Σ` αυτή την φάση συνεκτιμώντας και τα όσα ανέφερα στο χθεσινό μου άρθρο ,η ιδιαίτερη συνάντηση που θα έχουν το μεσημέρι του Σαββάτου στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Μπαράκ Ομπάμα,ένα 24ωρο προτού ο Αμερικανός πρόεδρος ταξιδέψει στην Τουρκία , αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον , για όσους θέλουν να βλέπουν ....πίσω από τις κουρτίνες !


«politika themata»

Δεν υπάρχουν σχόλια: