Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

"Διαπραγματεύσεις ως τη λύση"

Σε κοινές εκτιμήσεις κατέληξαν οι συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο.

Οι συνομιλίες, οι οποίες έγιναν σε κλίμα πολύ θερμό και φιλικό, κάλυψαν το κυπριακό , την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνή ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ αποτελεί την αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου και για αυτό είναι περιττό και αναχρονιστικό το υπάρχον σύστημα εγγυήσεων.

"Το υφιστάμενο σύστημα των εγγυήσεων δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές", ανέφερε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας πως η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι από μόνη της η μεγαλύτερη εγγύηση ασφάλειας.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής είπε πως "υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας γιατί πιστεύουμε ότι μια Τουρκία η οποία θα υιοθετήσει ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς" θα είναι μια Τουρκία η οποία θα είναι πολύ καλύτερη για τους πολίτες της, για ολόκληρη την ΕΕ και για τους γείτονές της.

Υπογράμμισε ωστόσο πως η θέση αυτή στηρίζεται στο αξίωμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μάλιστα η ένταξή της προϋποθέτει την υιοθέτηση από την πλευρά της των προϋποθέσεων του να είναι κανένας μέλος της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε εξ άλλου πως "συμφωνούμε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση", προσθέτοντας πως η συμφωνία που θα προκύψει θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα των δυο κοινοτήτων χωρίς παρεμβάσεις τρίτων και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τις συνομιλίες δήλωσε ότι κοινή εκτίμηση Κύπρου και Ελλάδας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για λύση του κυπριακού δεν έχουν σημειώσει την προσδοκώμενη πρόοδο. Πρόσθεσε ότι, ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων, η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να προσέρχεται σε αυτές με καλή θέληση, ειλικρίνεια και λογικές θέσεις, με στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

Ακόμη ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει ενδελεχώς τον Πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και ειδικά για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Τόνισε ότι στις συνομιλίες ''πρόοδος και συγκλίσεις επί διαφόρων θεμάτων υπάρχουν, πλην, όμως, σε διάφορα σημαντικά θέματα διαπιστώνονται σοβαρές διαφωνίες και αποκλίσεις''.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι ''στόχος είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα''.

Σημείωσε ότι ''αυτή είναι η βάση λύσης που προβλέπουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, αυτή είναι η βάση λύσης την οποία οι δύο κοινότητες έχουν επαναβεβαιώσει κατά την προπαρασκευαστική περίοδο''.

''Στοχεύουμε σε λύση που να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, ε/κ, τ/κ, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων'', είπε.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι είναι κοινή η πεποίθηση ότι η ενταξιακή πορεία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Τουρκία να συνεργαστεί για λύση δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

"Ασφαλώς, πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αποτελεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει κάνει'',σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διάφορα διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι ''και πάνω σε αυτά τα ζητήματα διαπιστώθηκε ευρεία ταύτιση απόψεων''.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι εξέφρασε στον Ελληνα Πρωθυπουργό ''την αμέριστη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελλάδα στις προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ, αλλά και την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας'', καθώς και ''την υποστήριξη μας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα αυτή την περίοδο του ΟΑΣΕ, για την επίλυση παρατεταμένων συγκρούσεων και την εδραίωση της ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας''.


Πρώτες βοήθειες από τη Νατάσα Καραμανλή


Τις πρώτες βοήθειες πρόσφερε η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού Νατάσα Καραμανλή σε κινηματογραφιστή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού, που κάλυπτε το απόγευμα την επίσκεψή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας.

Ο κινηματογραφιστής αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Αμέσως η κα Καραμανλή έσπευσε και του πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες.

Στη συνέχεια κλήθηκε ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τον κινηματογραφιστή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.


(Πηγή: ΑΠΕ)



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχουν σημειώσει την πρόοδο που προσδοκούσαμε, υπάρχουν συγκλίσεις, σε σημαντικά όμως θέματα διαπιστώνονται ακόμα σοβαρές διαφωνίες και αποκλίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετά τη συνάντησή του με τον κ. Κώστα Καραμανλή.

Σημείωσε πάντως πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να προσέρχεται σε αυτές με καλή θέληση. Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε πως στόχος είναι η επίτευξη λύσης χωρίς χρονοδιαγράμματα, που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλοκληρου του λαού.

«Εκφράζω την ευγνωμοσύνη του λαού και της κυβερνησης για την υποστηρίξη που προσφέρετε στη χώρα και το λαό μας. Η στήριξή σας αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον αγώνα μας για δικαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Χριστόφιας τόνισε πώς «είναι κοινή πεποίθηση ότι κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να βοηθήσει. Πρώτη και απαραίτητη προϋποθεση αποτελεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ και στην Κύπρο».

Σημείωσε ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί «ορθή στρατηγική, χωρίς να δίνουμε λευκή επιταγή. Υπάρχουν προϋποθέσεις. Δεν υποστηρίζουμε εν λευκώ αλλά υπό προϋποθέσεις την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Κυπριακής δημοκρατίας στην Ελλάδα για το σκοπιανό αλλά και τη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ.

Κ. Καραμανλής: Λύση χωρίς παρεμβάσεις τρίτων

«Συμφωνούμε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής και τόνισε: «Η συμφωνία που όλοι ευχόμαστε ότι θα προκύψει θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα των δύο πλευρών χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».

«Αν αφήσουμε τους Ελληνοκυπρίους και τους τουρκοκυπρίους να βρουν λύση θα τη βρουν, το θέμα είναι να μην υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σχετικά με τη στήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός τόνισε: «Μια Τουρκία με ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς που θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, θα είναι μια χώρα πολύ καλύτερη για την ίδια την ΕΕ και τους γείτονές της.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «πράγματι η συμπεριφροά της Τουρκιας σε ορισμ,ένες περιπτώσεις ελέγχεται και ελέγχεται σοβαρά».