Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Ομάδες εμπειρογνωμόνων εξετάζουν τη διασύνδεση του βουλγαρικού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου με το δίκτυο αγωγών της Τουρκίας

Ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν μεταξύ της βουλγαρικής ενεργειακής εταιρίας Bulgarian Energy Holding (BEH) και της τουρκικής ενεργειακής εταιρίας Botas, εξετάζουν τις προϋποθέσεις διασύνδεσης του δικτύου αγωγών του φυσικού αερίου στις δύο χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας και Οικονομικών στη Σόφια.
Οι ομάδες εργασίας έχουν προγραμματίσει συναντήσεις κάθε 15νθήμερο, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός στην ανταλλαγή απόψεων, αλλά και στις προσπάθειές τους να οργανώσουν το συντονισμό σύνδεσης των εκατέρωθεν δικτύων αγωγών φυσικού αερίου, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των αρμοδίων υπουργών, Πέτερ Ντιμιτρόφ και Χιλμί Γκιουλέρ.
Η ουσιαστική προσπάθεια των ομάδων εργασίας εντοπίζεται στη διασφάλιση μεταφοράς από την Τουρκία προς τη Βουλγαρία, τόσο υγροποιημένου φυσικού αερίου όσο και φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Η βουλγαρική κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί προς την κατεύθυνση διασφάλισης εναλλακτικών πηγών φυσικού αερίου, μετά τη σοβαρή αναταραχή που προκάλεσε στο ενεργειακό της ισοζύγιο η κρίση του φυσικού αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τον περασμένο Ιανουάριο.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Βουλγαρία: Υπέρ των εθνικών συμφερόντων οι συμφωνίες με τη Ρωσία
Τα εθνικά συμφέροντα της Βουλγαρίας αξιοποιούνται άμεσα, μέσω των συμφωνιών που υπογράφτηκαν για τον αγωγό του ρωσικού φυσικού αερίου «South Stream», που υπογράφηκαν μεταξύ του πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα, διαβεβαιώνει ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ.


«Μακροπρόθεσμα διατηρήσαμε τις θέσεις που είχαμε εκφράσει στην υπογραφή του μνημονίου κατανόησης πριν από 15 μήνες. Αυτός ήταν ο βασικός διαπραγματευτικός μας στόχος. Το πρώτο πακέτο των ενεργειακών συμφωνιών επιτρέπει στη Βουλγαρία να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής, τόσο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βούλγαρος πρόεδρος, συγχαίροντας τον πρωθυπουργό Στανίσεφ και τη διαπραγματευτική ομάδα της χώρας του, για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bta ,ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
sub92

Δεν υπάρχουν σχόλια: