Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Αισιοδοξία ότι η Ευρώπη πλησιάζει στην ανάκαμψη

Βρυξέλλες - Γερμανία
Αισιοδοξία ότι τα χειρότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία έχουν παρέλθει εκφράζουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Για ενθαρρυντικές ενδείξεις έκανε λόγο ο Χοακίν Αλμούνια.
«Ορισμένοι δείκτες στέλνουν θετικά μηνύματα. Αποκαλύπτουν ότι είμαστε πλέον πιο κοντά στην ανάκαμψη» τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να στραφεί κάποιο μέλος της Ευρωζώνης για βοήθεια στο ΔΝΤ σημείωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι πολιτικά αποδεκτό».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του διοικητή της Mπούντεσμπανκ. «Οι πιέσεις στην οικονομία θα περιοριστούν από το καλοκαίρι και το 2010 θα εξέλθουμε από την ύφεση» σημείωσε ο Άξελ Βέμπερ.
Βελτιωμένο εμφανίζεται εν τω μεταξύ το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία. Ο δείκτης του ινστιτούτου Ifo ανέκαμψε στις 83,7 μονάδες από 82,2 το Μάρτιο.
Στη Γαλλία τα καλά νέα ήρθαν από το μέτωπο των καταναλωτικών δαπανών για βιομηχανικά αγαθά, που ενισχύθηκαν 1,1% το Μάρτιο σε μηνιαία βάση. Βυθισμένη στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 30 ετών είναι ωστόσο η Βρετανία. Το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε 1,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: