Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Πολύ δύσκολος δρόμος για τους νέους...

Του Θ.Λυρτσογιάννη

Στη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» η νεότητα φαίνεται να είναι μειονέκτημα, κατάρα.
Οταν ακούμε πολιτικούς και πνευματικούς ταγούς να εκθειάζουν τους νέους, το άνθος και το μέλλον της χώρας, τα λόγια τους δεν μπορεί παρά να ηχούν ειρωνικά στ αυτιά ιδίως των νέων, που πρέπει να νιώθουν περίπου καταραμένοι.

Γιατί ενώ σχεδόν όλοι στα λόγια δείχνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στην πράξη αποκαλύπτεται η υποκρισία τους, αφού τα μέτρα και οι πολιτικές υπέρ των νέων απουσιάζουν.
-Ενας στους τέσσερις νέους
, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι άνεργος. Ενα ποσοστό που με μικρές αυξομειώσεις το συναντάμε πολλά χρόνια. Τι έκαναν όλες οι κυβερνήσεις για να λύσουν το πρόβλημα; Στην ουσία απολύτως τίποτα. Καμία συγκεκριμένη, συγκροτημένη και στοχευμένη πολιτική δεν εφαρμόστηκε.
-Οι αμοιβές είναι σε επίπεδο πείνας. Ακόμα και για νέους που έχουν κάνει προχωρημένες σπουδές. Τι έκαναν οι...
κυβερνήσεις για να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση; Απολύτως τίποτα.
-Η Παιδεία καρκινοβατεί
. Το πανεπιστήμιο παράγει μελλοντικούς ανέργους ή στην καλύτερη περίπτωση ετεροαπασχολούμενους. Τι έκανε η κυβέρνηση; Λέει πως προχώρησε σε μεταρρύθμιση. Μόνο που είναι η μοναδική σε αυτή τη χώρα που χαρακτηρίζει αυτό το κατασκεύασμα μεταρρύθμιση. Αντιμεταρρύθμιση ίσως να είναι.
-Οι νέοι εξεγείρονται και αντιδρούν. Τι έκαναν η κυβέρνηση και η κοινωνία; Είδαν τους κουκουλοφόρους που τα έσπασαν και αγνόησαν τη νεολαία και τα αιτήματά της, την αγωνιώδη της προσπάθεια να βρει θέση σε μια κοινωνία που ασφυκτιά, σε μια κοινωνία που την εξορίζει στο περιθώριο, παρότι τη χαρακτηρίζει ελπίδα.
Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο. Υποκρισία που κορυφώνεται με τα δήθεν μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Μέτρα προεκλογικού χαρακτήρα, μέτρα υφαρπαγής της ψήφου των νέων, μέτρα που διαιωνίζουν το πελατειακό και κομματικό κράτος. Αυτό το κράτος και αυτό το πολιτικό σύστημα που έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες και που όμως βολεύονται από μια ευνουχισμένη και επομένως ποδηγετημένη νεολαία. Μόνο που μια χώρα με τέτοια νεολαία δεν έχει μέλλον.
Είναι ήδη παρελθόν...

http://greece-salonika.blogspot.com/2009/04/blog-post_16.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: