Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Αστήρικτες υποθέσεις

Ι. Κ. Πρετεντέρης

Θα υποθέσω για την οικονομία της συζήτησης ότι ξαφνικά και λίγο προτού βάψουμε τα κόκκινα αβγά ο ανακριτής θυμήθηκε να ασκήσει ποινικές διώξεις για την υπόθεση της Siemens. Κανένα πρόβλημα. Αλλωστε η υπόθεση έχει χρονίσει δραματικά και ουδείς μπορεί να διαμαρτύρεται επειδή η Δικαιοσύνη αποφάσισε επιτέλους να επιταχύνει τους ρυθμούς της.
Θα υποθέσω επίσης ότι ξαφνικά και λίγο προτού ψήσουμε το αρνί το ΠαΣοΚ θυμήθηκε ότι τον Ιούνιο παραγράφονται μια σειρά υποθέσεις και έβαλε τις φωνές. Κανένα πρόβλημα. Οντως οι χρόνοι παραγραφής των πολιτικών υποθέσεων είναι σκανδαλώδεις, αλλά γι΄ αυτό ευθύνεται το Σύνταγμα, το οποίο είναι δημιούργημα του ΠαΣοΚ.

Θα υποθέσω επίσης ότι οι δύο αυτές υποθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους. Οτι δηλαδή οι ποινικές διώξεις δεν ασκήθηκαν για να κόψουν κοστούμι στο ΠαΣοΚ και ότι το ΠαΣοΚ δεν φωνάζει για να γλιτώσει το κοστούμι- το οποίο «κοστούμι»προφανώς δεν είναι ο Τσουκάτος,τον οποίο ουδείς θυμάται, αλλά οΤρεπεκλής,τον οποίο πολλοί γνωρίζουν...
Εδώ όμως αρχίζει το πρόβλημα.
Διότι, αν τα υποθέσω όλα αυτά, τότε δεν βγάζω κανένα νόημα με εκείνα που συμβαίνουν. Γιατί ξαφνικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα άρχισαν τις λασπομαχίες;
Η μία εξήγηση είναι ότι επιθυμούν να συσπειρώσουν τους οπαδούς τους εν όψει των ευρωεκλογών. Βλακώδης! Κανείς σώφρων ψηφοφόρος της ΝΔ δεν θα συσπειρωθεί υπέρ τουΠαυλίδηκαι κανείς πασόκος υπέρ τουΤρεπεκλή . Το πιθανότερο είναι ότι η λασπομαχία θα πλήξει και τους δύο, ενισχύοντας τα μικρότερα κόμματα.
Η άλλη εξήγηση είναι ότι αίφνης ΝΔ και ΠαΣοΚ κατελήφθησαν από μια ακαταμάχητη διάθεση κάθαρσης στον δημόσιο βίο και ζητούν να πάνε οι δικογραφίες στη Βουλή, λες και η Βουλή είναι επαρχιακό πρωτοδικείο. Αστειότητες! Εχω ακούσει πολλά παραμύθια, αλλά αυτό με τους τίμιους πολιτικούς που αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια του πολιτικού συστήματος είναι πιο τερατώδες και από τη«Σταχτοπούτα».
Τι μένει; Δύο πράγματα.
Είτε η διαρκής αναστάτωση βλάπτει σοβαρά την ψυχική υγεία των πολιτικών μας- αλλά, όπως σωστά επεσήμανε με ανακοίνωσή του ο Τομέας Ψυχικής Υγείας του ΠαΣοΚ, δεν είναι σωστό να καταλήγουμε σε τέτοια γενικά συμπεράσματα, και μάλιστα με διαγνώσεις από τηλεοράσεως...
Είτε οι υποθέσεις που έκανα στην αρχή για την οικονομία της συζήτησης είναι εντελώς αστήρικτες. Και ότι σε αυτές ίσως να κρύβεται το κλειδί του μυστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: