Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

Εκλογικά σενάρια για μία και δύο κάλπες τον Ιούνιο

Η «υπόθεση Παυλίδη», πέραν των νομικο-δικαστικών παραμέτρων της οι οποίες αφορούν τον ίδιον τον πρώην υπουργό Αιγαίου και τον καταγγέλλοντα εφοπλιστή Φώτη Μανούση, τείνει να μετατραπεί σε εμβρυουλκός πολιτικών εξελίξεων μείζονος σημασίας, όχι μόνον για το πολιτικό σύστημα -και την ανθρωπογεωγραφία του Κοινοβουλίου- αλλά για την ίδια τη χώρα, οι πολίτες της οποίας μπορεί να κληθούν στις 7 Ιουνίου να ψηφίσουν σε δύο κάλπες...

Πονοκέφαλος για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η τελική απόφαση της προανακριτικής για την «υπόθεση Παυλίδη».

H όποια απόφαση πάντως, για την κατίσχυση του εκλογικού σεναρίου των απλών εκλογών για την Ευρωβουλή ή των διπλών και για την εκλογή κυβέρνησης, ανήκει ασφαλώς στις προνομίες του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έχει ένα χρονικό ορίζοντα, για να αποφασίσει, έως τη 12η Μαΐου.

* Η Ειδική Επιτροπή της Βουλής, που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση για την «υπόθεση Παυλίδη» επαναλαμβάνει τις εργασίες της, την Τετάρτη του Πάσχα, προκειμένου να συντάξει το πόρισμά της.

* Στις 27 Απριλίου, το πόρισμα θα πρέπει να κατατεθεί στην Ολομέλεια.

* Στις 28 ή 29 Απριλίου, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια και οι βουλευτές με μυστική ψηφοφορία θα πρέπει να αποφασίσουν εάν ο κ. Παυλίδης θα απαλλαγεί των όποιων κατηγοριών ή θα αντιμετωπίσει το Ειδικό Δικαστήριο.

* Στις 2 Μαΐου έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία ο κ. Κώστας Καραμανλής αναμένεται, εκτός από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός του, να παρουσιάσει τις αποφάσεις του με δεδομένο ότι η 12η Μαΐου είναι -συνταγματικά- η τελευταία ημερομηνία, για την προκήρυξη και εθνικών εκλογών την 7η Ιουνίου.

Στην απόφαση του κ. Καραμανλή θα βαρύνει ασφαλώς το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας -οι βουλευτές της Ν.Δ θα ψηφίσουν «κατά συνείδηση», όπως δήλωσε προχθές ο κ. Ελ. Ζαγορίτης- αλλά και οι εντυπώσεις που θα προκληθούν στους πολίτες από το περιεχόμενο του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής.

Απόφαση της Βουλής, για παραπομπή του κ. Αριστοτέλη Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο οδηγεί αναπόδραστα σε εθνικές εκλογές.

Οπως επισημαίνουν στελέχη της Ν.Δ. στην περίπτωση αυτή, η κάλπη των ευρωεκλογών θα λειτουργήσει για το κόμμα τους «ως λαιμητόμος, καθώς θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να εκφράσουν τη συσσωρευμένη οργή τους». Αυτό, είναι ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο ο πρωθυπουργός καλείται να συνυπολογίσει στη λήψη της όποιας απόφασής του...

«Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να έχουμε»

To ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες απέκλεισε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Τύπου, Κώστας Γκιουλέκας, λέγοντας: «Πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να έχουμε».

Για την υπόθεση Παυλίδη δήλωσε: «Περιμένουμε το πόρισμα ή τα πορίσματα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, με βάση τα οποία θα τοποθετηθούμε», ενώ για την υπόθεση της Siemens επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «κάποιοι οφείλουν απαντήσεις και δεν τις έχουν δώσει».

«Ανεπηρέαστη»

Την ανάγκη να αφεθεί η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής «ανεπηρέαστα και απρόσκοπτα» να ολοκληρώσει το έργο της επεσήμανε σε δηλώσεις του ερωτώμενος για την υπόθεση Παυλίδη και το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. Σε ερώτηση δε για την υπόθεση Siemens ανέφερε ότι «το μόνο αντικειμενικό στοιχείο έως τώρα είναι η περίπτωση της ομολογίας του κ. Τσουκάτου» και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πλήρους διαλεύκανσής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: