Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Είχε δίκιο

Γιάννης Πρετεντέρης | Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Η εμπλοκή της πολιτικής με τη γελοιότητα δεν έχει τελειωμό.

Τελευταίο κρούσμα, η επανεμφάνιση της δικογραφίας του Βατοπαιδίου και η άρνηση Σανιδάνα τη διαβιβάσει στη Βουλή. Αρνηση, η οποία έκανε πολλούς φρουρούς της συνταγματικής νομιμότητας να σκίσουν τα ρούχα τους.

Ορθώς τα σκίζουν αλλά μάλλον αργά. Κανονικά θα έπρεπε να κυκλοφορούν γυμνοί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι ίδιοι φρουροί της ίδιας νομιμότητας υποχρέωσαν να σταλεί στη Βουλή μια δικογραφία προτού ολοκληρωθεί.

Να θυμίσω τα γεγονότα:

*Οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση εκτιμούν ότι προέκυψαν στοιχεία που εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα. ΟΣανιδάςθεωρεί ότι η ανάκριση πρέπει να συνεχιστεί για να μην μπει ταφόπλακα στις ευθύνες τουΕφραίμκαι των υπολοίπων. Ζήτησε, λοιπόν, πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα και μετά να πάει η δικογραφία στη Βουλή.

*Οι εισαγγελείς παραιτούνται, βάζουμε όλοι τις φωνές και οΣανιδάς κατηγορείται για κατάλυση του Συντάγματος. Αποτέλεσμα; Υπό τη γενική πίεση, η κυβέρνηση συγκροτεί Εξεταστική Επιτροπή και οΣανιδάςδέχεται να διαβιβαστεί η ως τότε δικογραφία«για ενημέρωση της Εξεταστικής Επιτροπής» ενώ η ανάκριση θα συνεχίζεται.

Μιλάμε για μεγάλη πατέντα. Στο κλίμα των ημερών, όμως, κανείς δεν βγήκε να πει ότι οι πατέντες εξυπηρετούν τους πολιτικάντηδες αλλά βλάπτουν το κράτος δικαίου. Η κυβέρνηση ήθελε να κλείσει γρήγορα την υπόθεση, το ΠαΣοΚ είχε βρει σανίδα να πιαστεί και τα μέσα ενημέρωσης έκαναν (όπως συνήθως) επίδειξη προπέτειας και υστερίας.

*Η Εξεταστική Επιτροπή ολοκληρώθηκε όπως ολοκληρώθηκε. Τώρα, όμως, ολοκληρώθηκε και η ανάκριση. Τι πρέπει να γίνει; Να ξανασταλεί στη Βουλή μια δικογραφία η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της έχει ήδη απασχολήσει τη Βουλή; Και αν ναι, τότε τι σόι νταραβέρι είναι αυτό που μετατρέπει τη Βουλή σε πρωτοδικείο στο οποίο θα πηγαινοέρχονται οι ίδιες δικογραφίες;

*Αποτέλεσμα; ΟΣανιδάςκατηγορείται και πάλι ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, η κυβέρνηση βρήκε αφορμή και λέει«ό,τι πει ο Σανιδάς!» και η αντιπολίτευση φωνάζει επειδή ονειρεύεται μια Βουλή που θα ασχολείται μόνο με δικογραφίες και Προανακριτικές.

Κανείς, όμως, δεν έχει το θάρρος να παραδεχτεί ότι τότε οΣανιδάς είχε δίκιο και αντί να κάνουμε όλοι τουςΚαρχιμάκηδες, θα μπορούσαμε να περιμένουμε την ολοκλήρωση της ανάκρισης. Ετσι, θα ερχόταν σήμερα μια πλήρης δικογραφία στη Βουλή και η Βουλή θα μπορούσε μετά λόγου γνώσεως να αποφανθεί για την εμπλοκή ή μη των πολιτικών προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: