Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Καραμανλής: Προϋπόθεση η λύση του Κυπριακού για την τουρκική ένταξη

Στην Κύπρο θα βρίσκεται μέχρι και αύριο ο Έλληνας πρωθυπουργός. Κατά την άφιξή του, ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Κύπρο, ενώ ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη Καραμανλή.

«Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό και εάν δεν έχει εκπληρώσει η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε απόψε από την Λευκωσία ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Επίσης, κατέστησε σαφές ότι η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας προϋποθέτει σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών «και βεβαίως απαρεγκλίτως την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος μιλούσε σε δείπνο προς τιμή του που παρέθεσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, ανέφερε ότι οι δύο κοινότητες της Κύπρου θα πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους, χωρίς παρεμβάσεις και επιδιαιτησίες τρίτων και χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, πώς και με ποιούς όρους θα ζήσουν μαζί.
Ο Κυπριακός λαός, πρόσθεσε, πρέπει να ορίσει ανεπηρέαστα το μέλλον του, στο πλαίσιο της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, προς όφελος όλων των νομίμων κατοίκων της νήσου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας στη μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Αθήνας, η οποία θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό του Κυπριακού λαού στο δύσκολο αγώνα που διεξάγει. Υπέδειξε ότι για να επιτευχθεί συμφωνία απαιτείται πολιτική βούληση και καλή πίστη από όλους.
Αναμένουμε από την Τουρκία, τόνισε, «να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να απαγκιστρωθεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να συμπεριφερθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις των καιρών και των ευρωπαϊκών της φιλοδοξιών».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δυστυχώς προς το παρόν, τα δείγματα γραφής από την Τουρκία δεν είναι ενθαρρυντικά.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι απαρέγκλιτος στόχος της πολιτικής του είναι η λύση του κυπριακού, η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, ο τερματισμός του εποικισμού, η επανένωση της Κύπρου και του λαού της και η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εκτοπισμένων και όλων των Κυπρίων.
Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικές διαφορές σε αριθμό θεμελιακών θεμάτων, ενώ προειδοποίησε ότι δεν έχει εγκαταλειφθεί οριστικά από τουρκικής πλευράς η πολιτική για συνομοσπονδία δύο ισότιμων κρατών.
Έκαμε επίσης λόγο για κινδύνους υπόσκαψης της διαδικασίας των συνομιλιών, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, τονίζοντας ότι τώρα καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία η διόρθωση της πολιτικής της Τουρκίας και η στήριξη του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Κάλεσε την Τουρκία να κατανοήσει ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσει την κατοχή εδάφους χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε και να συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά της, την ίδια ώρα που επιδιώκει την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για το συνεχές ενδιαφέρον του και τη σταθερή στήριξή του στον αγώνα για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ειδική τελετή
Με ειδική τελετή στους κήπους του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία έγινε η επίσημη υποδοχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος νωρίς το απόγευμα άρχισε διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.
Ο κ. Καραμανλής έφτασε στο προεδρικό μέγαρο στις 3.15 μμ. Τον Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγο του Νατάσσα υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, και η σύζυγος του Έλση. Ο κ. Καραμανλής κατέθεσε στεφάνι στο ανδριάντα του πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'. Ακολούθησε παρουσίαση των αντιπροσωπειών και η είσοδος στο προεδρικό μέγαρο, όπου έγινε ανταλλαγή δώρων.

Χριστόφιας: Επίτευξη λύσης χωρίς χρονοδιαγράμματα
Ο πρόεδρος Χριστόφιας χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη Καραμανλή, η οποία, όπως είπε, «αποτελεί ανάπτυξη των παραδοσιακών στενών σχέσεων των δύο χωρών». Αναφέρθηκε και στις εξελίξεις των συνομιλιών, οι οποίες, είπε, «δεν είναι και τόσο ευχάριστες». Ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συνεχή στήριξη και βοήθειά της.
«Οι διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχουν σημειώσει την πρόοδο που προσδοκούσαμε, υπάρχουν συγκλίσεις, σε σημαντικά όμως θέματα διαπιστώνονται ακόμα σοβαρές διαφωνίες και αποκλίσεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Χριστόφιας επανέλαβε πως στόχος είναι η επίτευξη λύσης χωρίς χρονοδιαγράμματα, που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα κατοχυρώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλοκληρου του λαού.

Καραμανλής: «Θα συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία με την Κύπρο»
Σε κοινές εκτιμήσεις κατέληξαν οι συνομιλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο.
Οι συνομιλίες, οι οποίες έγιναν σε κλίμα πολύ θερμό και φιλικό, κάλυψαν το Κυπριακό, την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνή ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ αποτελεί την αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου και για αυτό είναι περιττό και αναχρονιστικό το υπάρχον σύστημα εγγυήσεων.
«Το υφιστάμενο σύστημα των εγγυήσεων δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές», ανέφερε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας πως η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι από μόνη της η μεγαλύτερη εγγύηση ασφάλειας.
Σε σχέση με την Άγκυρα, ο κ. Καραμανλής είπε πως «υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας γιατί πιστεύουμε ότι μια Τουρκία η οποία θα υιοθετήσει ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς» θα είναι μια Τουρκία η οποία θα είναι πολύ καλύτερη για τους πολίτες της, για ολόκληρη την ΕΕ και για τους γείτονές της.
Υπογράμμισε ωστόσο πως η θέση αυτή στηρίζεται στο αξίωμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μάλιστα η ένταξή της προϋποθέτει την υιοθέτηση από την πλευρά της των προϋποθέσεων του να είναι κανένας μέλος της ΕΕ.
Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε εξ άλλου πως «συμφωνούμε με τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση», προσθέτοντας πως η συμφωνία που θα προκύψει θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα των δυο κοινοτήτων χωρίς παρεμβάσεις τρίτων και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μετά τις συνομιλίες δήλωσε ότι κοινή εκτίμηση Κύπρου και Ελλάδας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο για λύση του κυπριακού δεν έχουν σημειώσει την προσδοκώμενη πρόοδο. Πρόσθεσε ότι, ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων, η ε/κ πλευρά θα συνεχίσει να προσέρχεται σε αυτές με καλή θέληση, ειλικρίνεια και λογικές θέσεις, με στόχο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.
Ακόμη ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να ενημερώσει ενδελεχώς τον Πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και ειδικά για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων.
Τόνισε ότι στις συνομιλίες «πρόοδος και συγκλίσεις επί διαφόρων θεμάτων υπάρχουν, πλην, όμως, σε διάφορα σημαντικά θέματα διαπιστώνονται σοβαρές διαφωνίες και αποκλίσεις».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι «στόχος είναι η επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα ομοσπονδιακό κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».
Σημείωσε ότι «αυτή είναι η βάση λύσης που προβλέπουν τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979, αυτή είναι η βάση λύσης την οποία οι δύο κοινότητες έχουν επαναβεβαιώσει κατά την προπαρασκευαστική περίοδο».
«Στοχεύουμε σε λύση που να στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμένιων και Λατίνων», είπε.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε για την Άγκυρα ότι είναι κοινή η πεποίθηση ότι η ενταξιακή πορεία, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο για την Τουρκία να συνεργαστεί για λύση δίκαιη υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική, γεγονός που θα επιτρέψει την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Ασφαλώς, πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας αποτελεί η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει κάνει», σημείωσε.
Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή έγινε, επίσης, ανταλλαγή απόψεων πάνω σε διάφορα διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και ειδικά για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι «και πάνω σε αυτά τα ζητήματα διαπιστώθηκε ευρεία ταύτιση απόψεων».
Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό «την αμέριστη υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ελλάδα στις προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την ΠΓΔΜ, αλλά και την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας», καθώς και «την υποστήριξη μας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα ως προεδρεύουσα χώρα αυτή την περίοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), για την επίλυση παρατεταμένων συγκρούσεων και την εδραίωση της ειρήνης, σταθερότητας, ευημερίας και δημοκρατίας».

Αθήνα και Λευκωσία αποκλείουν αλλαγή στρατηγικής για Τουρκία
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγής της στρατηγικής Αθηνών - Λευκωσίας στο ζήτημα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στην ερώτηση μέχρι πότε η Ελλάδα και η Κύπρος θα στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αφού η χώρα δεν δείχνει να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της και να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές, απάντησε ότι μόνο μια Τουρκία, η οποία θα προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, θα είναι καλύτερη τόσο για τους πολίτες της, όσο και προς τους γείτονές της και κατ'επέκταση σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η ένταξή της προϋποθέτουν την πλήρη υιοθέτηση όλων των κανόνων, που θα πρέπει να διέπουν μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η αξιολόγηση που κάνουμε και πιστεύω ότι είναι κοινή με τον πρόεδρο Χριστόφια, είναι ότι αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Και αυτό λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, αλλά δεν πιστεύω ότι αυτό θα έπρεπε, τούτη την ώρα πάντως, να οδηγήσει σε μια αλλαγή στρατηγικής, η οποία θεωρώ ότι πατά σε πολύ γερά θεμέλια».
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου στο θέμα αυτό είναι η ορθή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «δεν έχουμε δώσει στην Τουρκία λευκή επιταγή».
Για εμάς, πρόσθεσε, οι προσπάθειες ένταξης της Τουρκίας είναι εργαλείο που πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θέλουμε, κατέληξε ο πρόεδρος Χριστόφιας να αξιοποιήσουμε την σημερινή επιθυμία της Τουρκίας για ένταξη. Το πόσο η Τουρκία θα βοηθήσει τον εαυτό της, αυτό είναι άλλο θέμα, σημείωσε.
Σε άλλη ερώτηση, τι θα κάνει η Ελλάδα αν χρειαστεί να διαλέξει «μπλοκ» μεταξύ της πλήρους ένταξης ή της ειδικής σχέσης της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι θέμα «μπλοκ» και εξήγησε ότι η ακολουθούμενη στρατηγική λέει «πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη».
«Εάν αρχίσουμε να συζητάμε για λιγότερο από ένταξη, παύει να υπάρχει κίνητρο για την πλήρη προσαρμογή. Αυτή είναι η συλλογιστική της στρατηγικής», επεσήμανε.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο η Τουρκία θα αξιολογηθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων: «Εάν περίμενε κανείς θαύματα, γνωρίζοντας την πραγματικότητα και τις συμπεριφορές της Τουρκίας για πολλές δεκαετίες σε σχέση με το στόχο που είναι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, βεβαίως θα έπεφτε έξω. Αλλά δεν θα ήταν ρεαλιστική εκτίμηση», παρατήρησε.
Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επί του συγκεκριμένου θέματος ότι στόχος είναι να πειστούν και οι οπαδοί της πλήρους ένταξης και οι οπαδοί της ειδικής σχέσης ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της και: «έχει καθήκον η Ευρώπη να τη βάλει στη θέση της».
Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και σε στρατιωτικές προκλήσεις, ελέγχεται και ελέγχεται σοβαρά. Από την άλλη πλευρά όμως, το ζήτημα είναι ποια είναι η προσέγγιση με την οποία η Τουρκία σταδιακά θα μεταβάλει συμπεριφορά. Αυτό είναι το ζητούμενο», είπε και επεσήμανε: «Όταν θέλει κανείς να κάνει σοβαρή εξωτερική πολιτική και σε βάθος χρόνου δεν μεταβάλλει τις θέσεις του ανάλογα με τις πρόσκαιρες εξελίξεις. Άλλωστε αυτή είναι μια θέση που θα σας πω ότι την ακολουθούν στις βασικές της γραμμές όλη την τελευταία δεκαετία όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι το ζήτημα της συμφωνίας για τη λύση του κυπριακού πρέπει να είναι αντικείμενο συμφωνίας των δύο κοινοτήτων και αυτό πρόσθεσε είναι το ισχυρότερο επιχείρημα, που χρησιμοποιεί στις επαφές του.
Είπε ότι η συμφωνία πρέπει να προκύψει από Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους χωρίς εξωγενείς παράγοντες και να είναι σε πλήρη ταύτιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Για το σύστημα των εγγυήσεων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σύστημα του 1960 δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.
Η συμμετοχή, η ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι από μόνη της η μεγαλύτερη εγγύηση ασφάλειας, σημείωσε.
Σε ερώτηση αναφορικά με μεταβατικές περιόδους στο σύστημα εγγυήσεων ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο μπορεί να δει κάθε πλευρά που διαπραγματεύεται. «Αλλά, επαναλαμβάνω, μια τέτοια ρύθμιση δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε.

Τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών
Τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ο υφυπουργός παρά τω προέδρω, Τίτος Χριστοφίδης, ο προεδρικός επίτροπος Γιώργος Ιακώβου, ο πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα Γιώργος Γεωργής, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας Λεωνίδας Παντελίδης και ο γραμματέας του διπλωματικού γραφείου, Ιάκωβος Γεωργίου.
Τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Σάνδης, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο, Βασίλειος Παπαϊωάννου, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου της υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Χαλαστάνης, ο διευθυντής Διεύθυνσης Κύπρου στο υπουργείο Εξωτερικών, Δημήτριος Γιαννακάκης και η ειδική σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μαρίνα Σκορδέλλη.
Αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.
Στις 21:00, ο πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του θα παραθέσουν επίσημο δείπνο προς τιμή του πρωθυπουργού και της κας Καραμανλή στο ξενοδοχείο Χίλτον.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μιλήσει σε ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής αύριο Πέμπτη, 23 Απριλίου, στις 10.30 το πρωί.
Επίσης, το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα και στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Ο πρέσβης της Ελλάδος Β. Παπαϊωάννου θα δώσει δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγος του θα αναχωρήσουν από την Κύπρο αργά το βράδυ της Πέμπτης αφού προηγουμένως φιλοξενηθούν από το ζεύγος Χριστόφια στο εξοχικό τους, στο Κελάκι Λεμεσού.

Ο κυπριακός Τύπος για την επίσκεψη Καραμανλή
Με ρεπορτάζ και άρθρα οι κυπριακές εφημερίδες καλύπτουν την πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο.
Η «Αλήθεια» με τίτλο «Θερμή υποδοχή - Στήριγμα μας η Ελλάδα», γράφει ότι μήνυμα στήριξης αναμένει η Λευκωσία από τον Κ. Καραμανλή. Η εφημερίδα προβάλλει τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και ιδιαίτερα την υπογράμμιση του ότι δεν αποτελεί «λευκή επιταγή» η θέση της Ελλάδας για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Η «Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ισχυρή στήριξη σε Χριστόφια και Ταλάτ», γράφει ότι οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας φωτίζουν το σκηνικό στο κυπριακό: Η επικράτηση του αδιάλλακτου Ντερβίς Έρογλου στις «εκλογές» στα κατεχόμενα δεν πρόκειται να μεταβάλει τη σημερινή πορεία των συνομιλιών στο κυπριακό. Γράφει επίσης ότι ο κ. Καραμανλής, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο, εκτός από τις συνομιλίες που θα έχει με τον πρόεδρο Χριστόφια, θα συναντηθεί χωριστά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της υποστηρίζει ότι «επιβάλλεται να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής. Διαφορετικά, με την υπάρχουσα, σκοτεινό προδιαγράφεται το μέλλον και για την Ελλάδα και για την Κύπρο».
Ο «Φιλελεύθερος» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Χαράζουν στρατηγική» και γράφει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πρόκειται να χαράξουν στρατηγική η οποία να λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στα κατεχόμενα.
Στο κύριο άρθρο του ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις Αθηνών-Λευκωσίας έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ συγκεκριμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Άγκυρας, αλλά και μια διαμορφούμενη τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για ειδική σχέση με την Τουρκία. «Τα μηνύματα από τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα διέλυσαν τις ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει στις απευθείας διαπραγματεύσεις», προστίθεται στο άρθρο.
Οι εφημερίδες «Μάχη», «Πολίτης» και «Χαραυγή» προβάλλουν τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και τις δηλώσεις του προέδρου Χριστόφια για τη σημασία της επίσκεψης του κ. Καραμανλή.

Τα πολιτικά κόμματα επισημαίνουν τη σημασία της επίσκεψης Καραμανλή
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνουν τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου την επίσκεψη του πρωθυπουργού Καραμανλή, ενόψει και της αξιολόγησης της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας το Φθινόπωρο.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, επεσήμανε την κρισιμότητα της χρονικής στιγμής της επίσκεψης Καραμανλή.
Τόνισε ότι απαιτείται συντονισμός ενεργειών προς τον διεθνή παράγοντα για άσκηση πιέσεων στην Άγκυρα και για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης του προέδρου Χριστόφια.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας περνά από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να αξιοποιήσουν το ορόσημο του Φθινοπώρου, οπότε και θα γίνει αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, δήλωσε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ο συντονισμός των ενεργειών Αθήνας -Λευκωσίας για να ασκηθούν πιέσεις προς την πλευρά της Άγκυρας.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κυριάκος Μαυρονικόλας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Καραμανλή θα δώσει την ευκαιρία για εντατικοποίηση των προσπαθειών των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και της αξιολόγησης της Τουρκίας το Φθινόπωρο.

Υπογραφή βιβλίου επισκεπτών προεδρικού μεγάρου Κυπριακής Δημοκρατίας
Την ευχή, στην επόμενη επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να τον υποδεχθεί ο πρόεδρος της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου, διατυπώνει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο βιβλίο επισκεπτών του προεδρικού μεγάρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο υπέγραψε μετά το πέρας των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Χριστόφια.
Ο πρωθυπουργός στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε επίσης και τα εξής: «Με ιδιαίτερη συγκίνηση επισκέπτομαι και πάλι την Κύπρο και το προεδρικό μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα χώρο, που συμβολίζει την ανεξαρτησία, την ελευθερία και την δημοκρατία στην Κύπρο και όπου συμπυκνώνεται η μαρτυρική, σύγχρονη ιστορία της».

Εκπρόσωπος Ταλάτ για επίσκεψη Κ. Καραμανλή
Τη θέση ότι με την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προσπαθεί να υποδείξει ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για το κυπριακό, υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά.
Ο κ. Ερτσακιτζά ισχυρίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα έχει συμβάλει στη δημιουργία του Κυπριακού και κάλεσε τον κ. Καραμανλή να απολογηθεί, όπως είπε, προς τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους.
Ο εκπρόσωπος του Ταλάτ δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρακολουθεί με ανησυχία τις προσπάθειες της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης για διασύνδεση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ με το κυπριακό.
Πρόσθεσε πως παρόλο που παρατηρείται ότι οι δυο κυβερνήσεις προσπαθούν να παίξουν ένα θετικό ρόλο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στο κυπριακό, η ειλικρίνεια τους εντούτοις θα πρέπει να αποδειχτεί.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: