Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Αντίδραση ΝΑΤΟ για συμφωνία Μόσχας με Ν. Οσετία και Αμπχαζία

Το ΝΑΤΟ καυτηρίασε σήμερα την υπογραφή συμφωνίας που συνήψε η Ρωσία με τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία και δίνει στη Μόσχα την ευθύνη διαφύλαξης των συνόρων των δύο αυτών περιοχών που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία.«Αυτό (η υπογραφή της συμφωνίας) παραβιάζει ξεκάθαρα τις συμφωνίες της 12ης Αυγούστου και της 8ης Σεπτεμβρίου που διαπραγματεύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν είναι προς το συμφέρον της μακροπρόθεσμης ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου», δήλωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.


Ο ίδιος παρατήρησε ότι η αντίδραση της Μόσχας στις πρόσφατες νατοϊκές ασκήσεις στη Γεωργία δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Οι ειρηνευτικές συμφωνίες συνήφθησαν υπό την αιγίδα της ΕΕ μετά τον σύντομο πόλεμο Ρωσίας-Γεωργίας τον περασμένο Αύγουστο.

Την ανησυχία της για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε σήμερα και η Γαλλία με δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Ερίκ Σεβαλιέ.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, η επίμαχη συμφωνία της Ρωσίας με τις δύο αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας είναι ανησυχητική, διότι δεν εντάσσεται στο πνεύμα του κατευνασμού, μια στιγμή μάλιστα κατά την οποία εντός του Μαΐου προγραμματίζεται νέα φάση διεθνών συνομιλιών για το θέμα αυτό στη Γενεύη.

Η Γαλλία, η οποία προέδρευε της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2008, είχε εμπλακεί ενεργά στις προσπάθειες εκτόνωσης των σχέσεων Ρωσίας-Γεωργίας και στον καθορισμό ενός πλαισίου διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
sub92

Δεν υπάρχουν σχόλια: