Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Οι «παράπλευρες» επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης



Η οικονομική ύφεση εκδηλώνεται με μικρούς και μεγάλους τρόπους. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι δυσάρεστοι, ορισμένοι είναι χαριτωμένοι και αποκαλύπτουν συχνά την ευρηματικότητα του ανθρώπινου νου.

Το πλήγμα που κατάφερε η κρίση στον τουρισμό επηρεάζει αρνητικά όσα κράτη εξαρτώνται οικονομικά από αυτόν. Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Μπρους Γκόλντινγκ δεσμεύθηκε έτσι να μειώσει το μισθό του κατά 15%, καλώντας τους βουλευτές να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Τα προβλήματα στην αμερικανική οικονομία έχουν δημιουργήσει έναν πραγματικό στόλο εγκαταλελειμμένων σκαφών αναψυχής. Πολιτείες όπως η Φλόριντα και η Λουιζιάνα καλούνται τώρα να βρουν λύση για τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα σκάφη αναψυχής, που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους, που δεν έχουν τα αναγκαία χρήματα για να τα ξεφορτωθούν σωστά.



Κρίση αντιμετωπίζουν και οι αισθητικοί χειρουργοί στις ΗΠΑ, που αντιμετώπισαν υποχώρηση της τάξης του 8% στον κύκλο εργασιών τους, σύμφωνα με την Ένωσή τους. Ιαπωνική εταιρία κατασκευής εργαλείων ακριβείας εφάρμοσε καινοτόμο μέθοδο αξιοποίησης της γραμμής παραγωγής της και του εξειδικευμένου προσωπικού της, ψήνοντας γλυκά. Τα αυστηρά πρότυπα καθαριότητας και αποστείρωσης, που επιβάλλονται στο εργοστάσιο της εταιρίας, έκαναν τα στελέχη της να στραφούν στη ζαχαροπλαστική, καθώς οι παραγγελίες ημι-αγωγών εμφανίζουν στασιμότητα.

Εξηντάχρονος κάτοικος της Ταϊπέι στην Ταϊβάν, που δεν μπορούσε να βρει δουλειά ανακάλυψε πρωτότυπο τρόπο να βγάλει τα προς το ζην. Ο Λούο Μάο Σενγκ, που υπέστη σοβαρό τραύμα στο πόδι πριν είκοσι χρόνια, κατασκεύασε ξύλινη παράγκα, την οποία προσάρμοσε στο πίσω μέρος του μοτοποδηλάτου του. Με το όχημά του, ο Λούο γυρνά στους δρόμους της Ταϊπέι, κυνηγημένος από την αστυνομία καθώς δεν έχει άδεια μικροπωλητή, πουλώντας καφέ. «Αν η οικονομία δεν ήταν σε τέτοια χάλια, δεν θα είχα επινοήσει το κινητό μου καφενείο», λέει ο Λούο.

Ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί λαμβάνουν κρατική επισιτιστική βοήθεια. Περισσότεροι από 32 εκατομμύρια Αμερικανοί, ποσοστό 10%, εξασφάλισαν τέτοια βοήθεια, με τη μορφή «κουπονιών τροφίμων», που επιτρέπουν την αγορά τροφίμων από παντοπωλεία.

Προσφορά καταστήματος τροφίμων στο Πλέινο του Τέξας, κοντά στο Ντάλας, προσέλκυσε αριθμό ρεκόρ πελατών. Το κατάστημα προσέφερε κουπόνια στους πρώτους εκατό πελάτες, που είχαν έτσι τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν τέσσερα λίτρα γάλα την εβδομάδα για έναν ολόκληρο χρόνο. Οι πελάτες κατέκλυσαν το κατάστημα από τη νύχτα της προηγούμενης ημέρας, σχηματίζοντας ουρές, με κουβέρτες και υπνόσακους.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: