Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Δείχνουν… λευκή έξοδο στον Παυλίδη


Τέσσερα εικοσιτετράωρα πριν από την «καυτή» μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για τον κ. Αρ. Παυλίδη αποσαφηνίζεται η τακτική της Ν.Δ., όχι μόνο για την ψήφο των βουλευτών της αλλά και για τη δημόσια συμπεριφορά τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, που θα στηθεί η κοινοβουλευτική κάλπη.

Ειδικότερα επαναβεβαιώνεται η επίσημη κατεύθυνση της «κατά συνείδησιν ψήφου», που είχε προαναγγείλει ο γραμματέας του κόμματος κ. Λ. Ζαγορίτης από τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας. Παράλληλα γίνεται φανερή, πλέον, η παρασκηνιακή παρότρυνση προς τους βουλευτές του κόμματος για τους οποίους υπάρχουν φόβοι ότι σκέφτονται να ψηφίσουν «ναι» στην παραπομπή να επιλέξουν την ανέξοδη οδό του «λευκού». Ανέξοδη, διότι τα «λευκά» ή τα «άκυρα» ψηφοδέλτια από τα έδρανα της Ν.Δ. θα αποτελέσουν μεν «πολιτικό μήνυμα», δεν θα επιδράσουν όμως στο τελικό αποτέλεσμα. Αυτό που τους διαμηνύεται εντέχνως είναι «εκφράστε τη διαμαρτυρία σας με όποιον τρόπο θέλετε, αρκεί να μην ψηφίσετε υπέρ της παραπομπής», διότι, όπως τους επισημαίνεται, σ’ αυτή την περίπτωση «θα στηθούν εθνικές κάλπες», αφού «δεν θα μπορεί η κυβέρνηση να στηρίζεται στην 151η ψήφο ενός υπό παραπομπή βουλευτή». Προκειμένου δε να εκτονώσουν εκδικητικά σύνδρομα τους παρέχουν τη διαβεβαίωση ότι ο πρώην υπουργός αποτελεί στην ουσία «ξένο σώμα στο κόμμα» και, συνεπώς, δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Τη λογική του «λευκού» ενίσχυσε και η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη χθες αφήνοντας να εννοηθεί σαφώς ότι ως επιλογή εντάσσεται στην «κατά συνείδηση» συμπεριφορά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το δίλημμα περί αναγκαστικών πρόωρων εκλογών έχει αποδώσει «σχεδόν» στο σύνολο των «γαλάζιων» βουλευτών –αλλά αυτό το «σχεδόν» είναι που ταλαιπωρεί το κομματικό επιτελείο δεδομένου ότι αρκούν δύο, μόνο, διαρροές από τη Ν.Δ. για να δρομολογηθεί η παραπομπή του κ. Παυλίδη. Κι αυτή η τρίτη κατηγορία βουλευτών, που ενδεχομένως θα ψηφίσει «υπέρ» της παραπομπής, φοβίζει περισσότερο την κυβέρνηση.

Σε δεύτερο επίπεδο γίνονται συστάσεις σε στελέχη και βουλευτές να αποφύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις εναντίον του κ. Παυλίδη, προκειμένου να μην τορπιλίσουν τις επαφές που γίνονται σε κομματικό επίπεδο μαζί του ώστε να παραιτηθεί από βουλευτής εάν η κάλπη ανοίξει το καπάκι της παραπομπής. Μέχρι και χθες, πάντως, το ημερήσιο δελτίο επικαιρότητας περιείχε εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον του κ. Παυλίδη από τους… ύποπτους για παραπεμπτική ψήφο βουλευτές. Ο κ. Θ. Γιαννόπουλος ομολόγησε ότι «δεν ξέρω ακόμη τι θα ψηφίσω» και ο κ. Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε ότι «υπάρχει ένα αίσθημα προσωπικής αποδοκιμασίας για τη συμπεριφορά του».
ΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: