Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Δεν θα βάλουμε βέτο για την Τουρκία.

By politis.gr

Εξαιρετικός πράγματι παίκτης της εξωτερικής πολιτικής και της διπλωματίας έχει αποδειχθεί ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.
Επιμένει ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ της πλήρους ένταξης της γείτονος δεν είναι λευκή επιταγή και ότι έχει προαπαιτούμενα, αλλά αποκλείει προς το παρόν την περίπτωση διακοπής της ευρωπαϊκής πορείας της Άγκυρας.

Επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους τη θέση της Ελλάδας για λύση στο Κυπριακό, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Είναι απόλυτος γνώστης που σχεδίου της Άγκυρας που έχει τεθεί με την εκλογή του Ντερβίς Έρογλου -το ανάλυσα στο προ ημερών άρθρο με τίτλο «Εποχές ...Ντενκτάς» - και αντιδρά με εξαιρετική πολιτική και διπλωματική μαεστρία.

Κατά την επίσκεψή του λοιπόν στην Κύπρο συμφώνησαν με τον κ. Χριστόφια ότι : A) Δεν θα βάλουμε βέτο για την ένταξη της Τουρκίας.Μια πολύ έξυπνη και προετοιμασμένη εδώ και μήνες-μέσω άλλων πολιτικών και διπλωματικών ...τεχνικών - κίνηση.
Δεν χρειάζεται να αξιοποιήσουν από τώρα το χαρτί του «βέτο», όταν είναι δεδομένη η αρνητική στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, οι οποίες προτείνουν ήδη την αντικατάσταση της πλήρους ένταξης με «ειδική σχέση», αλλά και την ουσιαστική διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που προκαλείται από το πάγωμα οκτώ κεφαλαίων στο ντοσιέ των κριτηρίων από την Κύπρο, λόγω της άρνησης της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας.


Αν μπλοκάρουμε τώρα τη διαδικασία, η Ελλάδα και η Κύπρος θα απομονωθούν, θα μπουν στη γωνία και θα μας επιτεθούν ακόμη κι εκείνοι που μας στηρίζουν όπως χαρακτηριστικά ελέχθη από τον κ. Καραμανλή και τον κ. Χριστόφια.

Β) Να μη δεχθούν ενδεχόμενο αναβολής της αξιολόγησης της Τουρκίας,όπως συζητείται ήδη στους διαδρόμους της σουηδικής προεδρίας που αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΕ τον Ιούλιο.
Στην πραγματικότητα το πνεύμα της νέας «αναθεωρημένης» ( η οποία ΠΟΤΕ δεν άλλαξε στην ουσία, απλά ορισμένες δηλώσεις είχαν τον ...σκοπό τους) έγκειται στο να αξιοποιήσουν τη διαδικασία αξιολόγησης της Τουρκίας τους προσεχείς οκτώ μήνες για να πιέσουν περισσότερο τη γειτονική χώρα να εκπληρώσει τουλάχιστον κάποιες από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ελπίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα την πιέσουν το ίδιο και ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη.


Γ) Ξεκαθάρισαν ότι το οποιοδήποτε προσχέδιο επίλυσης του Κυπριακού στις απευθείας διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προβλέπει «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια».

Πραγματικά πολύ μελετημένες κινήσεις στο πλαίσιο μιας ενιαίας στρατηγικής. Η επόμενη κίνηση στην διπλωματική σκακιέρα είναι προγραμματισμένη για αύριο στην Σόφια.Εκεί όπου παίζεται ήδη ένα σκληρό διπλωματικό μπρα ντε φερ.

O πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σόφια για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για το φυσικό αέριο, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ε.Ε.
Ο κ. Καραμανλής είναι σε συνεννόηση με κ. Πούτιν, σε βαθμό μάλιστα που έχει ήδη συμφωνηθεί κοινή ελληνορωσική στάση στο κείμενο των συμπερασμάτων, ούτως ώστε να αμβλυνθεί η φιλοαμερικανική προσέγγιση της Σόφιας στο θέμα των αγωγών.


Μη θεωρείτε λοιπόν ότι η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Λευκωσία και στην Σόφια είναι άσχετες μεταξύ τους. Θα πέσετε έξω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: