Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Καραμανλής - Σαρκοζί για Εθνικά θέματα

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Φρανσουά Φιγιόν.

Μέσα σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε χθες το μεσημέρι στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις, αρχής γενομένης από την οικονομική κρίση.



Λίγο μετά το τέλος του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Κώστας Καραμανλής μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, όσο και ανάμεσα στον ίδιο και τον Γάλλο πρόεδρο.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Νικολά Σαρκοζί όλα τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, αλλά και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την οικονομική κρίση, ο κ. Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι προσπάθειες αντιμετώπισής της τόσο στο εθνικό επίπεδο όσο και στο πολυεθνικό επίπεδο.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα το τι μέλλει γενέσθαι με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας και τα θεσμικά προβλήματα της Ε.Ε., καθώς και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων αλλά και της Ενωσης για τη Μεσόγειο, όπου σε γενικές γραμμές επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση απόψεων Ελλάδας και Γαλλίας.



Σε ό,τι αφορά ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, όπως για παράδειγμα η κατ' αρχήν απόφαση του ΚΥΣΕΑ να παραγγείλει έξι γαλλικές φρεγάτες, η γαλλική πλευρά επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την προώθηση της παραγγελίας.

Από ελληνικής πλευράς επιβεβαιώθηκε επίσης το ενδιαφέρον, υπογραμμίσθηκε, ωστόσο, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έντασης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα περιθώρια για την άμεση υλοποίηση της παραγγελίας είναι εξαιρετικώς περιορισμένα.

Αναφορικά γενικότερα με την οικονομική κρίση, η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι δεν έχει ακόμη φθάσει το τέλος της ύφεσης και έδειξε διατεθειμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για την υπέρβασή της, σε πείσμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας.

Τέλος, η ελληνική πλευρά έμεινε ικανοποιημένη και από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η Γαλλία τόσο το Κυπριακό όσο και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

1 σχόλιο:

Stathis είπε...

Ν. Σαρκοζί: "Σύμμαχοι για πάντα"

Οι διμερείς σχέσεις, τα ευρωτουρκικά και η διεθνής οικονομική κρίση είναι μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολα Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλική πρωτεύουσα για να παραστεί στα εγκαίνια έκθεσης με τους Θησαυρούς του Αγίου Όρους.
Ο κ. Καραμανλής παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.
Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε το γεύμα εργασίας του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μίλησε με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα λέγοντας χαρακτηριστικά:
"...Σύμμαχοι για πάντα..."
Ο κ. Σαρκοζί, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό δήλωσε ότι Ελλάδα και Γαλλία θα είναι πάντα σύμμαχοι, ενώ κατά τη διάρκεια του γεύματος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη που ίδιος προσωπικά τρέφει για την Ελλάδα.
Λίγο μετά το τέλος του γεύματος εργασίας που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας τόσο ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία,όσο και ανάμεσα στον ίδιο και τον Γάλλο πρόεδρο.
"...Με την πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου να επισκεφθώ το Παρίσι, επιβεβαιώνεται η φιλία και η εξαίρετη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών. Αξίζει να τονιστεί ότι για την Ελλάδα και για μένα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό να αναπτύσσεται αυτή η στενή σχέση συνεργασίας με τη γαλλική πλευρά...", υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Νικολά Σαρκοζί όλα τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσεων στο Κυπριακό,αλλά και στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν οι προτεραιότητες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικότερα το τι μέλλει γενέσθαι με την επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας και τα θεσμικά προβλήματα της ΕΕ, καθώς και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων αλλά και της Ενωσης για τη Μεσόγειο, όπου σε γενικές γραμμές επιβεβαιώθηκε η σύγκλιση απόψεων Γαλλίας και Ελλάδας.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την οικονομική κρίση, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι αντικείμενο των συζητήσεων ήταν οι προσπάθειες αντιμετώπισής της τόσο στο εθνικό επίπεδο όσο και στο πολυεθνικό επίπεδο.
Αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις ο Γάλλος Πρόεδρος εκτίμησε πως τα όσα γράφονται για την ελληνική οικονομία στο διεθνή Τύπο είναι υπερβολές που δεν έχουν απολύτως καμία βάση και διαμήνυσε ότι δεν θα αφήσει κάποιον στα πλαίσια της ΕΕ να δημιουργήσει λανθασμένη εικόνα για την Ελλάδα.Γενικότερα με την οικονομική κρίση, η γαλλική πλευρά εκτιμά ότι δεν έχει ακόμη φθάσει το τέλος της ύφεσης και έδειξε διατεθειμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για την υπέρβασή της, σε πείσμα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας τα οποία, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, είναι μεγαλύτερα από τα ελληνικά.
Η ελληνική πλευρά έμεινε ικανοποιημένη και από τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει η Γαλλία τόσο το Κυπριακό όσο και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ σε ό, τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η Γαλλία επέμεινε στις πάγιες αντιρρήσεις της, ενώ από ελληνικής πλευράς διατυπώθηκε η επίσης πάγια θέση ότι η προοπτική αυτή θα εξαρτηθεί από τη συνολικότερη ικανότητα της Τουρκίας να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης.
Σε ό,τι αφορά ορισμένα εκκρεμή ζητήματα, όπως για παράδειγμα η κατ' αρχήν απόφαση του ΚΥΣΕΑ να παραγγείλει έξι γαλλικές φρεγάτες, η γαλλική πλευρά επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για την προώθηση της παραγγελίας.
Από ελληνικής πλευράς επιβεβαιώθηκε επίσης το ενδιαφέρον, υπογραμμίσθηκε, ωστόσο, ότι υπό τις παρούσες συνθήκες έντασης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, τα περιθώρια για την άμεση υλοποίηση της παραγγελίας είναι εξαιρετικώς περιορισμένα.
Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, όπου παρόντες επίσης ήταν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν.