Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Το πρώτο τετ α τετ Καραμανλή - Ομπάμα


Το πρώτο τετ α τετ Καραμανλή - Ομπάμα
Σε εξισορρόπηση των εντυπώσεων υποβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα προσβλέπει η κυβέρνηση με την προσδοκία ότι η αναμενόμενη για το προσεχές Σάββατο συνάντηση Καραμανλή-Ομπάμα θα αποδώσει -τουλάχιστον- ισχυρούς συμβολισμούς.
Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν την Παρασκευή το βράδυ στο δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στα γαλλογερμανικά σύνορα και την επομένη το μεσημέρι, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη του κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, με την οποία οι σχέσεις του -σύμφωνα με πολλές ενδείξεις- έχουν δοκιμαστεί το τελευταίο διάστημα.
Το κυρίαρχο θέμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι η σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν.
Ως προς την ελληνική συμμετοχή (μείζον θέμα για την αμερικανική διοίκηση) δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για προσφορά ρευστού ή στρατού. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική διπλωματία θα παρακολουθήσει προσεκτικά και με ενδιαφέρον την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία ο Μπαράκ Ομπάμα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, γνωρίζοντας ότι τότε θα επισφραγιστεί ο ρόλος της Αγκυρας ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, ως της ήπιας μουσουλμανικής δύναμης που θα συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια καταπολέμησης του ισλαμικού φονταμενταλισμού.
Ο κ. Ομπάμα αναμένεται να φτάσει στην Αγκυρα την Κυριακή το απόγευμα, απευθείας από την Πράγα, και την επομένη θα έχει συνομιλίες με την τουρκική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, ενώ στις 7 Απριλίου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη Σύνοδο της Συμμαχίας των Πολιτισμών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει από τουρκικού εδάφους μήνυμα σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο, προτείνοντας διάλογο και οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί και για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Οπως έχει γίνει γνωστό, η τουρκική πλευρά έχει εργαστεί παρασκηνιακώς προκειμένου να μην υπάρξει συνάντηση στο Φανάρι. Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας αναμένουν σκλήρυνση της Αγκυρας στα θέματα του Αιγαίου, λόγω ενισχυμένης αυτοπεποίθησης και με φόντο τη ραγδαία αναβάθμιση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. Με αυτό το σκεπτικό, διερωτώνται για τη σκοπιμότητα της σχεδιαζόμενης συνάντησης -σε μία τόσο ευνοϊκή για την Τουρκία συγκυρία- της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Αλί Μπαμπατζάν στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της Συνόδου Συμμαχίας των Πολιτισμών. Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία στη μικτή κοινοβουλευτική συνάντηση Ε.Ε.-Τουρκίας του διαπραγματευτή της Αγκυρας στις ενταξιακές συνομιλίες Εγκεμέν Μπαγκίς.
Απαντώντας σε πιεστικές ερωτήσεις της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Μαριλένας Κοππά, ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν αυξηθεί οι τουρκικές παραβιάσεις, αλλά αντίθετα έχουν αυξηθεί οι ελληνικές, ενώ αναρωτήθηκε γιατί -εάν εκδηλώνεται τέτοιου είδους προκλητικότητα από τουρκικής πλευράς- δεν σηκώνει το τηλέφωνο η Ελληνίδα ΥΠΕΞ για να μιλήσει με τον Τούρκο ομόλογό της!
ΣΠΑΝΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: