Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Δηλώσεις του Πρωθυπουργού μετά την Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ


Δηλώσεις Κ. Καραμανλή
Την ικανοποίησή του τόσο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, όσο και για τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας καλωσόρισαν σήμερα την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, αλλά και την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ηγέτες καλωσόρισαν την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες για ένταξη χώρες θα ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις προσχώρησης που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των σχέσεων καλής γειτονίας.
Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί με στόχο την αναθεώρηση του στρατηγικού δόγματος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Αναφερόμενος στο ζήτημα του Αφγανιστάν, το οποίο ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι η επίλυση των προβλημάτων στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να γίνει με αμοιγώς στρατιωτικά μέσα και ότι θα πρέπει αυτά να συνδυαστούν με ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δράσεις. Σε ό,τι αφορά την ελληνική συμβολή στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2010 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και ότι προς το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η ελληνική δύναμη με τριάντα ως σαράντα άτομα.

Ανέφερε, επίσης, ότι έχει σταλεί ένα τάγμα μηχανικού με ειδίκευση στην κατασκευή γεφυρών, ενώ ιδιαίτερη συμβολή, όπως τόνισε, θα έχει η Ελλάδα και στα προγράμματα εκπαίδευσης των αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα δράσεις, τονίζοντας ότι όλα αυτά θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό των αμυντικών προτεραιοτήτων που έχει η χώρα.
Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην επιλογή του Δανού πρωθυπουργού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, για τη θέση του νέου Γ.Γ της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα την χαιρετίζει, ότι με τη Δανία την συνδέει μακρόχρονη συνεργασία και ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τον στηρίξει. Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των συζητήσεων, σημειώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς, τέθηκαν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική της πολιτική, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό και το ζήτημα των Σκοπίων.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα ανταπέδωσε την πρόσκληση καλώντας τον να επισκεφθεί την Αθήνα. Επισημαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βούλησή του να επισκεφθεί την Αθήνα και ότι άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης ότι εμφανίστηκε διατεθειμένος να ενισχύσει τις ελληνικές προσπάθειες στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, την ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της περυσινής συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι και τις αναφορές της συνόδου αυτής στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Σε σχέση με το θέμα αυτό, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα πρέπει να λυθούν με βάση τις σύγχρονες αντιλήψες και όχι με βάση τις αντιλήψεις που παραπέμπουν στο 19ο αιώνα. Αναφερόμενος στη συνέχεια, στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και για την πλήρη ενεργοποίηση του διαλόγου. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη, συνεχούς ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία και την ανάγκη ανάδειξης της συνεργασίας, με βάση τις αρχές του ΟΑΣΕ.
Εξάλλου, ερωτηθείς για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται περίοδο μεγάλης κρίσης και ότι, όπως οι οικονομίες των άλλων χωρών της γης, η ελληνική, έχει και αυτή τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της. Σε ό,τι αφορά τα αδύναμα σημεία, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε το δημοσιονομικό πρόβλημα και το ιδιαίτερα μεγάλο δημόσιο χρέος. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, υπάρχει κάποια απόκλιση.
Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόκλιση αυτή αφορά κυρίως την κατάσταση κάποιων Ταμείων, καθώς και τις εισροές κάποιων κοινοτικών πόρων, οι οποίες δεν καταγράφησαν το 2008, αλλά, όπως σημείωσε, θα καταγραφούν το 2009, βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει, την υπόθεση Παυλίδη, δήλωσε ότι επιθυμεί να διερευνηθεί όλη η υπόθεση και να μην μείνει καμία σκιά.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως ξέρετε, η Ελλάδα συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές που τελούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Έτσι είμαστε στο Αφγανιστάν. Είμαστε από την αρχή παρόντες, από το 2002, με απόφαση μάλιστα τότε του ΚΥΣΕΑ. Σήμερα η ελληνική συμβολή στη λεγόμενη ISAF αποτελείται από ένα τάγμα μηχανικού με τμήμα υποστήριξης περίπου 125 στρατιωτικών που έχει ως αποστολή την εκτέλεση έργων υποδομής. Αναμένεται να αναλάβουμε τη διοίκηση ως έθνος πλαίσιο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ με αποστολή 30 έως 40 στελεχών, για έξι μήνες, τον Απρίλιο του 2010. Παράλληλα, μετά την αναθεώρηση των απαιτήσεων των δυνάμεων, σύμφωνα με την οποία απαιτείται πλέον τάγμα μηχανικού στην Καμπούλ, αλλά τάγμα και μηχανικού γεφυροκατασκευής στις τέσσερις ταξιαρχίες εκτός της πρωτεύσας, οι ελληνικές δυνάμεις θα μετακινηθούν στην ταξιαρχία Δύσης και πιο συγκεκριμένα στην επαρχία Χεράτ, μια περιοχή μέτριας επικοινωνίας, σε συνεργασία με τους Ιταλούς συμμάχους. Να πω επίσης ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Αστυνομίας της χώρας αυτής και βεβαίως ότι συμμετέχει σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που σκοπό έχουν την οικονομική, την αναπτυξιακή ενίσχυση.

.Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ

Ανώνυμος είπε...

Blogger Ο/Η exastal είπε...

Κ. Καραμανλής και Μπ. Ομπάμα αντάλλαξαν προσκλήσεις για επίσκεψεις σε Αθήνα και Ουάσινγκτον

Πρόκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και αποδέχτηκε την δική του να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο κατά τη συνάντηση που είχαν στο Στρασβούργο.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος όλα τα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά, το θέμα του Πατριαρχείου αλλά και το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του City99.5, ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να μεταφέρει μήνυμα στην Άγκυρα για εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο και ο κ. Ομπάμα απάντησε ότι θέλει να βοηθήσει σε αυτό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η επίσκεψη Καραμανλή στο Λευκό Οίκο δεν πρόκειται να γίνει πριν από το Φθινόπωρο ενώ στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ομπάμα θα συναντηθεί τελικά χωριστά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Νωρίτερα, πριν την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Ομπάμα δήλωσε «υπερήφανος» για τη φιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι πολύ κρίσιμη σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οικονομική κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις ιστορικά ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο ιστορικές, όσο και σύγχρονες.

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, τέλος, την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των δύο χωρών.
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=83694