Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Νέες τιμές αυτοκινήτων


Καλύτερες τιμές σε όλα τα αυτοκίνητα, ανεξάρτητα κυβισμού
Τη μείωση στο μισό του ειδικού τέλους ταξινόμησης που επιβάλλεται σε όλα τα Ι.Χ., πλην των υβριδικών. Το τέλος υπολογίζεται ως ποσοστό της εργοστασιακής αξίας του Ι.Χ. και κυμαίνεται για τα τελευταίας αντιρρυπαντικής οδηγίας αυτοκίνητα από 5% έως 50%.
Η μείωση αυτή σημαίνει ότι οι τελικές τιμές των καινούργιων Ι.Χ. θα μειωθούν ανάλογα με την αξία και τον κυβισμό τους από 500 έως και 36.000 ευρώ (για οχήματα μεγάλου κυβισμού). Το μειωμένο τέλος ταξινόμησης θα τεθεί σε ισχύ για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, θα ισχύσει έως και το τέλος Ιουλίου (τέσσερις μήνες από την κατάθεση της σχετικής διάταξης).
Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει να αναστείλει για το ίδιο χρονικό διάστημα και το τέλος μεταβίβασης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, το οποίο κυμαίνεται από 30 έως 205 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του μεταβιβαζόμενου Ι.Χ. Το μέτρο αυτό εξετάζεται να ληφθεί ως κίνητρο για τα μεταχειρισμένα Ι.Χ. που έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία και θα υποστούν, λόγω του μέτρου, μείωση της αγοραίας αξίας τους.
Αν ισχύσει τελικά η μείωση κατά 50% του τέλους ταξινόμησης, η τελική τιμή ενός Daihatsu Sirion 1.300 κυβικών εκατοστών, από 12.050 ευρώ που είναι σήμερα αναμένεται να πέσει στα 11.505 (όφελος 545 ευρώ για τον αγοραστή). Ωστόσο, το όφελος εκτινάσσεται για τους πολύ λίγους που θα αγοράσουν πολύ ακριβά οχήματα. Για παράδειγμα, όποιος- προφανώς εύπορος- αγοράσει μια Μercedes SL 600 ΑΜG, αντί για 300.100 ευρώ θα καταβάλει, λόγω της μείωση του τέλους ταξινόμησης, 264.100, δηλαδή 36.000 ευρώ λιγότερα.
Ωφελούνται και οι εισαγωγείς, τράπεζες Από τις αλλαγές μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι και οι εισαγωγείς καινούργιων και μεταχειρισμένων Ι.Χ., καθώς η μείωση των τιμών τους θα αυξήσει τη ζήτηση και τις πωλήσεις. Κερδισμένες θα είναι και οι τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τα καταναλωτικά δάνεια για αγορά Ι.Χ. και από το γεγονός ότι το μέτρο αναμένεται να δώσει ανάσα στην αγορά και στις εταιρείες εμπορίας τις οποίες έχουν δανείσει.
Στους χαμένους των αλλαγών συγκαταλέγονται οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. και οι έμποροι μεταχειρισμένων, τα οποία πρωτοκυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, καθώς η μείωση των τιμών στα καινούργια θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές των μεταχειρισμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: