Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Η ΕΕ προτρέπει την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέτρεψε την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της με την Αρμενία, εντείνοντας την πίεση προς την Άγκυρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Γερεβάν, ύστερα από την αντίστοιχη προτροπή του Aμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πίτερ Σέμνεμπι, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο, δήλωσε ότι η εξομάλυνση των αρμενοτουρκικών σχέσεων θα αποβεί προς όφελος της περιοχής και θα βελτιώσει τη θέση της Τουρκίας ως προς την ένταξή της στην ΕΕ.

«Κατ' αρχάς πιστεύω ότι αυτό θα ήταν ένα βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θετικές εξελίξεις, οι οποίες θα είναι προς όφελος δικό μας, της περιοχής και ως εκ τούτου της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Σέμνεμπι.

Ο κ. Σέμνεμπι διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ασκεί πίεση στην Τουρκία προκειμένου να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων το 1915, κάτι που η Άγκυρα αρνείται κατηγορηματικά.

«Μπορώ να μιλήσω μόνο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ξεκαθαρίζω ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πίεση, απολύτως καμία. Αυτό το θέμα δεν είναι δικό μας. Δεν μας αφορά αυτό το θέμα», διευκρίνισε ο κ. Σέμνεμπι.

Μετά την πρώτη επίσκεψη αρχηγού τουρκικού κράτους στην Αρμενία πέρυσι, όταν ο τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ παρακολούθησε ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των δύο χωρών, οι υψηλόβαθμες συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και πιθανώς το άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων εντατικοποιήθηκαν, ωστόσο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι, προϋπόθεση της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών, αποτελεί η διευθέτηση της διένεξης ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993, σε ένδειξη συμπαράστασης προς το Αζερμπαϊτζάν, που αποτελεί παραδοσιακό της σύμμαχο.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι εξελίξεις που δρομολογεί το άνοιγμα Ομπάμα στην Τουρκία επιβάλλουν αλλαγές στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Έτσι, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής δέχεται εισηγήσεις να απομακρυνθεί από τη πάγια ελληνική θέση υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ (υπο την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθεί προς τις αναγκαίες προϋποθέσεις).

Με βάση αυτές τις εισηγήσεις, η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να περιμένει από τη διοίκηση Ομπάμα αλλά έχει πολλά να λάβει εάν στοιχηθεί πίσω από τον γαλλογερμανικό άξονα που τάσσεται υπέρ της ειδικής σχέσης Τουρκίας-ΕΕ.

Ως γνωστόν κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί, φάνηκε καθαρά η αναντιστοιχία πλέον της ελληνικής θέσης για την Τουρκία με τον γαλλογερμανικό άξονα

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής δείχνει να το σκέφτεται, γνωρίζοντας ότι η αναθεώρηση της στρατηγικής στα ευρωτουρκικά θα έχει θετικό απόηχο και στο εσωτερικό της ΝΔ και στον κόσμο του ΛΑΟΣ. Το πρόβλημα είναι όμως, ως συνήθως, ότι δύσκολα θα το τολμήσει, επειδή η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται αρνητική, όπως τονίζουν οι πηγές μας.

antinews