Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

'Εκτακτα μέτρα 5 δισ. ευρώ φέρνει η αναθεώρηση του ελλειμματος στο 5%


Τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση περιμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο 5% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 12,29 δισ. ευρώ, διαμορφώθηκε τελικά το έλλειμμα του 2008, μετά και την πέμπτη αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Το γεγονός αυτό αποτελεί προάγγελο νέων μέτρων για την ενίσχυση των εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών.

Η νέα αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος πρακτικά σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να επιτευχθεί στη διετία 2009 - 2010, όπως απαιτούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ecofin, ανέρχεται σε δύο μονάδες του ΑΕΠ, να ληφθούν δηλαδή μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου.

Ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας χθες στους Financial Times (FT), δήλωσε ότι «αν κριθεί απαραίτητο, θα λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα μέσα στους επόμενους μήνες, ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους». Για την αύξηση του ελλείμματος του 2008, ο κ. Παπαθανασίου υποστήριξε στους FT πως οφείλεται στο γεγονός ότι η «άσπρη τρύπα» ήταν μικρότερη της αρχικής εκτίμησης και στο ότι κοινοτικά κονδύλια της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ μεταφέρονται στον φετινό προϋπολογισμό, από τον περυσινό. Πάντως, για το έλλειμμα του 2009 η Eurostat εκτιμά αρχικά ότι θα είναι λίγο κάτω από το 5% του ΑΕΠ και περιμένει να δει τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση.

Εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους το 2010

Επίσης, το έλλειμμα του 2007 διαμορφώθηκε στο 3,6% αντί του 3,5% του ΑΕΠ, που είχε εκτιμηθεί αρχικά. Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους στο 109% του ΑΕΠ το 2010, από 95% το 2008. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι από 94,6% του ΑΕΠ πέρυσι, θα ανέλθει σε 96,1% το 2010.

Η απόκλιση των 13 μονάδων του ΑΕΠ μεταξύ των δύο εκτιμήσεων οφείλονται στις διαφορετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα ελλείμματα, αλλά και για το κόστος του πακέτου στήριξης των τραπεζών. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα επιβαρύνει το χρέος κατά 4,1% του ΑΕΠ.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: